Gå til sidens hovedinnhold

Derfor blir du skalla

Håret blir tynnere og tynnere, og du er snart førstemann til månen. Hvorfor skjer det?

(Side3:) Greit, håret er i ferd med å bli tynt. Veldig tynt. Så tynt at du enkelte steder faktisk ikke finner det. Hva er så grunnen til at det skjer, og kan du egentlig gjøre noen tiltak for å motvirke det?

Først kan vi avlive noen myter:

Du blir ikke skallet av å bruke caps eller hatt. Håret får oksygen fra hodebunnens blod.

Du blir ikke skallet fordi faren din er det, eller fra din mors side. Du kan arve det fra begge sider. Likevel har man ikke sett gode nok bevis på at det er en sammenheng, så selv om både morssiden og farssiden har masse hår så kan du likevel vinne racet til månen.

Shampo vil ikke hjelpe deg, ei heller diverse balsamer eller andre produkter. De kan få det til å se ut som om du har tykkere hår, men det stopper ikke hårtapet.

Hvis du klipper deg ofte så motvirker det hårtap. OK, det virker på gress - men ikke hår.

Det er heller ikke slik at hvis du barberer hodet så vil ikke håret komme tilbake. Hårsekkene er inne i skallen på deg.

En halv million mister håret

Rundt 400.000 norske menn og 100.000 norske kvinner lider av hårtap som er langt over normalen. 40 prosent av alle norske menn har hårtap i varierende grad allerede ved fylte 35 år. Tallet vokser med alderen. Den mest alminnelige type hårtap hos både menn og kvinner er vanlig skallethet eller mannlig type håravfall som på fagspråket kalles alopecia androgenetica.

Det som faktisk skjer er at hårsekkene blir eksponert for noe som kalles dihydrotestosteron som gjør at hårsekkene krymper. Omtrent som å senke ballene ned i iskaldt vann. Det vil si akkurat den motsatte effekten av testosteron. Etter det vi har fått med oss omdannes dette mannlige hormonet til dihydrotestosteron og dermed mister man håret, istedenfor at det vokser.

Vanlig skallethet er årsaken til 95 prosent av hårtap hos menn. Den forårsakes av de samme tre faktorer både hos menn og kvinner; alder, arv og mengde av det mannlige kjønnshormonet testosteron i huden.

Så hva kan faktisk hjelpe?

Det finnes to medikamenter man kan få for å motvirke hårtap. Det ene heter Propecia, det andre Recrea Forte. Det sistnevnte middelet brukes til det som er identifisert som arvelig håravfall på hodet, det vil si genetisk betinget håravfall (ja, altså - du kan arve gener som ikke har slått igjennom hos dine foreldre - se bare på rødhårede gutter med to mørkhårede foreldre).

Recrea Forte er det eneste godkjente middelet mot håravfall i Norge, og det kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Det virker lokalt på hårsekkene og stabiliserer, det vil si reduserer, håravfallet. Noen kan også oppleve gjenvekst.

Propecia er ikke godkjent i Norge, men er mulig å fås på resept på registeringsfritak. Lommelegen.no viser til at middelet er effektivt og kan stoppe hårtap hos 2 av 3 menn.

Det finnes også kirurgiske metoder som hårtransplantasjon og issereduksjon.

PS! Det er selvfølgelig også en myte at skalla menn ikke får damer. Aksel Hennie? Sivert Høyem? Bruce Willis? Nicolas Cage? Samuel L. Jackson? Vin Diesel? Erik Thorstvedt?

(Kilder: Men's Health, Lommelegen, Apotek1, Helsenett, Rikshospitalet)

Kommentarer til denne saken