Gå til sidens hovedinnhold

Cannabis gjør vondt verre

Den terapeutiske effekten kan være negativ ved for store mengder.

(SIDE2): Å røyke store mengder cannabis på terapeutisk grunnlag kan gi økt smerte istedenfor å redusere den.

Kan virke motsatt
Canada og Holland er blant de landene som har legalisert bruk av cannabis for medisinsk bruk. Enkelte stater i USA gjør det samme. Nå har en ny amerikansk studie slått fast at den terapeutiske cannabisen rett og slett kan virke på motsatt måte, skriver BBC Health .

Nøkellordet er kvantitet. Forskere ved universitetet i California fant at moderat bruk av stoffet hadde størst innvirkning på smerten til de 15 frivillige. Fikk de store doser ble smerten verre.

De 15 i utgangspunktet sunne og friske menneskene fikk injisert capsaicin - som er den ingrediensen som gjør chili sterk, under huden.

Mer forskning
Så fikk de røyke cannabis. Noen av de frivillige fikk placebo. Fem minutter etter at de hadde røyket stoffet hadde ingen fått noen effekt, men etter 45 minutter sa de som hadde fått den moderate dosen at deres smerter var mye bedre. De som fikk store doser fortalte at smerten var verre.

Eksperter mener det trengs mer forskning fordi friske mennesker som blir påført smerte ikke nødvendigvis er sammenlignbart med mennesker med kreft eller muskelsvinn (MS).

Dr Laura Bell fra MS Society sa:

- Mange med MS rapporterer om smertefordeler ved å ta cannabis selv om mange undersøkelser viser lite og er vanskelige å trekke konklusjoner fra.

LES MER HELSE HER

Reklame

Dette gir du til morsdagen