Det finnes mange grunner til å sjekke hvor raskt tilgang du faktisk har på moderne mobiltelefoner.

Hvor rask er internettilgangen din på mobilen? Har du en tregere eller raskere mobiloperatør enn vennene dine? Er det bare noe du føler, eller går nettverket veldig sakte? Har du raskere mobilnettverk enn bredbånd?

Og på samme måte som det finnes en rekke verktøy til å sjekke hvor rask ditt vanlige bredbånd faktisk er, dukker det nå også opp en del verktøy for å teste hastigheten på mobiltelefonen din.

Ikke velg tilfeldig test
Men du bør være veldig kritisk til hva slags tjenester du faktisk benytter til å teste mobilen din.

Telenor har bitt seg merke i hastighetstesten «4G Speed» som er spesialutviklet for mobiltelefoner - og som er godt tilgjengelig gjennom Apples tjenester. Denne lover å enkelt kunne teste nettverkets hastighet. Problemet er bare at den ikke gir noe i nærheten av riktige resultater for norske brukere.

Selskapets dekningsdirektør Bjørn Amundsen er helt klar i forhold til applikasjonens nøyaktighet:

- Dette er direkte villedende, sier han til Nettavisen.

- Den ligger under 100 kbps der den skal vise flere Mbps, sier han.

Da Nettavisen testet på en iPhone 3GS onsdag ettermiddag mente 4G Speed at hastigheten vi hadde på telefonen var 66 kbps. SpeedTest.net-applikasjonen til iPhone målte derimot 0,76 Mbps - eller godt over ti ganger så høy hastighet.

Selv med en stasjonær PC på rask nettlinje klarte vi ikke å presse resultatet til mer enn 154 kbps på «4G Speed»-testen. Mye av årsaken til dette er at testen rett og slett er laget på en svært unøyaktig måte, som langt på vei gjør den uegnet til ytelsestesting i det hele tatt.

Et typisk problem
Ytelsestesten setter fokus på et ganske vanlig problem når det gjelder hastighetstester, nemlig at det er av stor betydning hvor serveren du tester opp mot fysisk befinner seg - og ikke minst hva slags nettverk en må gjennom for å faktisk komme seg dit.

Om det er langt til serveren, så måler du aldri hastigheten til mobilen din - eller til nettverket - men du blir begrenset av det tregeste leddet frem til den endelige serveren.

Og problemet er at du ofte i liten grad har kontroll med hvor serveren du tester med faktisk står. Testen kan potensielt fungere veldig godt for brukere i USA, men veldig dårlig for norske brukere.

Enorme forskjeller
Dette er noe som understrekes veldig godt av nettets kanskje mest seriøse hastighetstest, Speedtest.net. Når du bruker denne tjenesten på en vanlig datamaskin har du et enormt utvalg av servere i hele verden, og du oppfordres til å velge den som er fysisk nærmest deg for å få best resultat.

Vi testet tjenesten med to forskjellige servere fra samme datamaskin - en plassert i Oslo og en annen i østre deler av Russland (Khabarovsk).

Resultatene under taler trolig for seg: Nedlastingshastigheten fra Oslo-serveren er 28 ganger så rask som den fra Russland, mens responstiden var over 40 ganger så høy. Om vi hadde gjort den samme testen fra Khabarovsk, hadde resultatet trolig vært snudd på hodet.