Gå til sidens hovedinnhold

Stiller spørsmål ved «Nytt på nytt»-exiten

Hvorfor gravde ikke norske medier mer i Ingrid Gjessing Linhaves exit, spør BTs mediekommentator Håvard Nyhus.

I kommentaren «Godtroende til Dovre faller», stiller Bergens Tidendes mediekommentator Håvard Nyhus spørsmål rundt medienes dekning av «Nytt på nytt»-utskiftningen av Ingrid Gjessing Linhave.

Gjessing Linhave oppga selv at hun ønsket å slutte fordi hun fikk tilbud om å være medprogramleder med Kåre Magnus Bergh i det nye underholdningsprogrammet «Big Bang».

Nyhus understreker at han ikke vet om det lå noe annet bak Ingrid Gjessing Linhaves exit, men han synes det er betimelig å spørre om medienes dekning fordi NRK tar lisensbetalt fra alle.

- Det er opplagt for alle som bruker et halvt minutt på å reflektere over dette, at den offisielle forklaringen er en liten snutt av virkeligheten, sier han til Nettavisen.

HER KAN DU LESE HELE INNLEGGET PÅ NYHUS' BLOGG:

Godtroende til Dovre faller

Settes inn i en sammenheng

Han forklarer at han lot seg inspirere av Forlaget Paxs festskrift for sosiologen Rune Slagstad (70) der Harald Eia setter alle hans kronikker opp gjennom årene inn i en større sammenheng og således lar «det som tilsynelatende er en knusktørr debatt om Dag Østerbergs innflytelse på norsk sosiologi, fremstå i all sin glans og bredde»

I kronikken i Bergens Tidende skriver han;

«For ordens skyld: Jeg vet ikke hvorfor Linhave ga seg i «Nytt på nytt»; og Kåre Magnus Bergh har utvilsomt et mer jovialt vesen enn Knut Nærum, om det er det hun er ute etter. Men jeg vet dette: Det er en journalistisk unnlatelsessynd når ingen norske medier - med unntak av en notis i Natt & Dag - setter spørsmålstegn ved en historie som så til de grader har formodningen mot seg».

Og det er dette Nyhus ønsker å peke på. Han mener norske medier ukritisk godtok NRKs offisielle forklaring.

Politikk og næringsliv

- Hadde Hadia Tajik forlatt nestledervervet, eller Eldar Sæter forlatt Statoil «for å tilbringe mer tid med familien», altså hadde det vært en politiker eller en næringslivstopp, hadde det vært silkehanskene av med en gang, sier Nyhus til Nettavisen.

Nyhus beskriver det han mener er «en dans med NRK». På den ene siden er norske medier sterkt kritisk til NRK og for eksempel at deres nettsatsing med lisensbetalernes hjelp spiser seg inn på det frie mediemarkedet. På den annen side er man avhengig av NRK og NRKs kjendiser for å selge aviser og magasiner.

- Folk i mediebransjen kjenner også hverandre, det er koblinger i mediebransjen som gjør at man er grei med hverandre - på godt og vondt, fremholder Nyhus.

Imøtegås av Eia

Ikke alle er like begeistret for Nyhus' kronikk. Blant dem som ikke synes Nyhus i denne kommentaren har noe å fare med, er Harald Eia - som indirekte omtales i bloggen.

På Nyhus' åpne Facebook-side skriver Eia;

- I denne sak er det ingenting å hente, Håvard. Ingenting, sier jeg! Og jeg kunne ramse opp mange andre affærer i TV-bransjen hvor det er bra at journalistene ikke har gått ting nærmere etter i sømmene: Fordi. Det. Ikke. Er. Noe. Å. Hente!!!

Nettavisen Kultur har vært i kontakt med Ingrid Gjessing Linhave og NRK. De ønsker ikke å kommentere saken.

Du kan lese flere av Håvard Nyhus' kommentarer på hans Kjellerstue-blogg.

Kommentarer til denne saken