Gå til sidens hovedinnhold

TV-en som dreper plasma?

Den nye TV-en skal få det meste annet til å blekne.

I lang tid har det foregått en knallhard kamp mellom plasma og LCD-teknologien på flatskjermer. I grove trekk kan en si at plasma har vært best på å gi gode detaljer i mørke deler på skjermen, og dermed vært klart best på filmer, mens LCD har hatt langt bedre oppløsning, og har generelt vært å foretrekke for blant annet spillkonsoller.

En annen stor forskjell har vært at LCD-skjermer har vært klart best i lyse rom, mens plasmaskjermer har vært det eneste økonomisk overkommelige alternativet for store skjermer.

Plasmaskjermer på vei ut
Det siste året har derimot skillelinjene blitt stadig mer uklare. Plasmaskjermer har fått like god oppløsning, og LCD-skjermer har falt kraftig i pris, samtidig som ny teknologi har gjort at kontrastnivået har blitt betydelig bedre.

Og i tillegg har det kommet inn et nytt element i debatten: Både amerikanske og europeiske myndigheter ser på muligheten til å forby dagens plasmaskjermer på grunn av meget høyt strømforbruk.

Les også: Vil forby plasmaskjermer

Skjermen som gjør plasma unødvendig?
LGs nye flatskjermserie LH90 kan se ut til å bli den endelige begynnelsen av slutten for plasmaskjermer. FullHD-skjermen vil kunne tilby en kontrast på utrolige 2.000.000:1 gjennom bruk av en ny LED-belysningsteknologi, og serien blir den første på markedet som vil tilby 240 Hz oppdateringsfrekvens.

Ved siden av fire HDMI-porter, har skjermen en USB-port som du blant annet gjør det mulig å koble på for eksempel minnepinner med DivX-filmer som du kan spille av rett på skjermen uten å bruke datamaskin. LG skryter også av HTX-lydstøtte.

Blir relativt dyr
Det er foreløpig noe uklart når serien kommer til Norge, men det ser ut til at prisen vil ligge på rundt 2500 dollar for varianten på 42", mens den største varianten på 55" vil ha en noe saftigere pris på rundt 4800 dollar.

Det blir med andre ord en relativt dyr skjerm, men etter hvert som konkurransene blir kraftigere på LED-skjermer, så vil prisene helt sikkert presses nedover, og da er spørsmål om noen etter hvert vil bry seg nevneverdig om plasmaskjermer blir forbudt.

Pioneer, som har laget markedets beste plasmaskjermer, har lagt ned sin produksjon grunnet store tap.

Kommentarer til denne saken