(SIDE2): For mange unge jenter henger modelldrømmen svært høyt.

Men få kommer gjennom nåløyet.

Kravene er mange. Tilfeldigheter rår. Konkurransen er knallhard.

- Ønsker man å bli modell er det bare en ting å gjøre og det er å ta kontakt med et seriøst byrå. De finnes det fryktelig få av og det holder ikke nødvendigvis med å gjøre seg opp et inntrykk ved å kikke på byråets nettside, sier daglig leder i modellbyrået Heartbreak/Pholk, Jonas Mangerud, til Side2.

- Det handler ikke om «penhet»
Det var den tidligere modellen og Oslo Fashion Week-general, Pål Vassbotten, som i 1988 opprettet Heartbreak.

Mangerud kom inn på et tidlig stadium og sammen bygde de opp det som i dag er et av de mest solide modellbyråene i Norge. I 2003 ble det også laget en egen avdeling for reklamemodeller som fikk navnet Pholk.

- Det meste som skjer i Norge foregår i Oslo. Det startes nye byråer hele tiden, og de fleste forsvinner igjen like fort. Foruten oss selv, er Team og Every Body to byråer som har holdt koken over en viss tid, opplyser Mangerud.

Nå formidler byrået modeller til både mote, reklame, kunst, TV, visninger, magasiner, og andre beslektede områder.

- For reklame er vi både på jakt etter sunne, friske mennesker med glimt i øyet, men også personer med litt spesielle karakterer, forteller Mangerud.

- Motemodeller må ha en viss høyde og kroppsbygning og gjerne også noe som skiller dem fra mengden. Det handler med andre ord ikke bare om det vi kaller «penhet», fortsetter han.

- Må ha «hele pakken»
Mangerud opplyser at alle som ønsker kan melde seg som reklamemodeller, men vil man jobbe som modell innen mote bør man på et tidlig begynne å tilegne seg erfaring.

Her er også kravene flere.

- Gutter bør være 183-193 centimeter høye, mens jentene bør være 175-180 centimeter høye. Det finnes selvfølgelig noen unntak, men hver centimeter gjør en forskjell, forteller han.

- Man må også være i god form, og ha en sunn livsstil, legger Mangerud til.

Det er derimot vanskelig å lykkes i bransjen til tross for at man kanskje er høy nok, eller har det lille ekstra.

- De få som kan få det til må ha «hele pakken», og samtidig gjøre smarte valg sammen med oss. I tillegg må de være robuste fysisk og psykisk samt gode nettverksbyggere. Alt dette i tillegg til å ha et utseende som er helt riktig for tiden, forteller Mangerud.

Hvor viktig er egentlig personligheten i modellyrket?
- Personlighet betyr langt mer enn de fleste tror, svarer modellpappaen.

- Om modeller legger igjen et positivt spor hos kundene er det mye lettere for oss å formidle dem til neste jobb. Ingen ønsker å jobbe med gretne, negative eller uinspirerte mennesker, fortsetter han.

- Så mange valgmuligheter
På internasjonalt nivå er det noen norske jenter som gjør det stort.

De interesserte har kanskje hørt tales om jenter som Iselin Steiro, Sophia Lee og Sonja Wanda som alle har oppnådd suksess utenfor de norske landegrensene.

Til tross for at det ikke er mange modeller som klarer det disse har greid, mener Mangerud at det langt ifra er få nordmenn som gjør det stort i utlandet

- Vi snakker tross alt om en forholdsvis liten bransje i så måte, med max 1.000 modeller som er «der oppe». Det er jo fryktelig lite med tanke på at vi er over 7 milliarder mennesker her i verden, mener han.

- Men det er helt klart vi kunne hatt flere modeller der ute. Forskjellen på Norge og andre land er at vi har så mange valgmuligheter. Norske jenter er nok generelt sett mindre sultne enn de fra en del andre land, fortsetter Mangerud.

Årsaken til at vi ikke hører stort om de norske jentene som lykkes internasjonalt er, ifølge Mangerud, at media fokuserer mer på hvilke odds norske deltakere har til å vinne missekonkurranser enn på jentene som faktisk jobber som modeller der ute.

Siden markedet er forholdsvis lite, og tilgangen til vakre mennesker er forholdsvis stort er det ikke noen enkel sak å skulle livnære seg på modelljobbingen.

- Det finnes ingen som kan leve av å være modell i Norge. Da snakker vi i så fall om celebs som gjør modelljobber i ny og ne, forklarer Mangerud.

- Hvem som helst kan gjøre en modelljobb her og der. Ytterst få kan gjøre det til et levebrød over tid, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Få jenter er født smale nok
De harde modellkravene gjør at kroppspresset i bransjen er stort.

Mange har hørt skrekkhistorier om modeller som har sultet seg selv til døde.

Til tross for at bransjen til tider prøver å endre noe av det negative fokuset, ved for eksempel å nektet de tynneste jentene adgang til catwalken, er det liten tvil om at veldig mange modeller på et eller annet tidspunkt har følt et behov for å gå ned i vekt.

- Det hersker liten tvil om at modellene som jobber internasjonalt er under et visst kroppspress. Det finnes få jenter som er født smale nok fra naturens side. Problemet oppstår når det slippes til folk som egentlig ikke er født slik, men allikevel søker denne kroppsfasongen for å oppnå suksess, forteller Mangerud.

- Jeg mener at modellbyråene her har et stort ansvar, legger han til.

- Forandre folks liv
Til tross for at Heartbreak/Pholk er et norsk byrå med base i Oslo prøver de å følge opp modellene som de sender til utlandet.

- Vi forsøker å unngå å sette modeller inn i situasjoner hvor de stadig vil bli utsatt for det store presset. Vi holder oss til å sende ut modeller som er født smale, og vi råder faktisk flere av våre modeller til ikke å satse enn omvendt, forteller Mangerud.

- Vi vet vi kan være med å forandre folks liv, og det medfører et stort ansvar, legger han til.

Søker etter ny modell
Mangerud er en av fem dommere i Specsavers modellkonkurranse.

Nok en gang skal optikerkjeden kåre årets brillemodell, og hvem som helst over 16 år kan melde seg på konkurransen.

Meld deg på konkurransen her.

I fjor var det Anette Wiborg fra Oslo som kom til topps i den norske finalen, hvor flere hundre menn og kvinner kjempet om seieren. Mange kjenner kanskje Wiborg som deltaker i TV3-realtiden «Top Model» i 2007, hvor hun den gang havnet på en respektabel femteplass.

Modellerfaring er allikevel ingen nødvendighet for å lykkes i konkurransen.

- Vi har ikke hatt noe jurymøte ennå, så det er litt tidlig å si noe om hva vi ser etter i Specsavers-modellen. Men i og med at juryen har en fin sammensetning av forskjellige personligheter, ønsker nok alle å sette sitt preg på resultatet, mener Mangerud.

- Jeg går ut i fra at jeg vil være den som ser etter mest rene modellegenskaper, mens andre i juryen vil se etter egenskaper som glimt i øyet, sjarm, og ikke minst hvordan deltakeren kler briller, fortsetter han.

Hva har vinneren i vente?
- Vinneren vil vinne en kampanje for Specsavers. Vi har avtalt et minimumshonorar som passer til størrelsen på kampanjen, hvor potten deles mellom modell og byrå, men hvor det er muligheter for at kampanjen gjøres større, med tilsvarende økning i honoraret. Vinneren vil også signes inn hos oss, svarer Mangerud.

- Hvor mye vinneren vil oppnå senere er jo selvfølgelig vanskelig og si før jeg vet hvem det er, men vi vil selvfølgelig gjøre det vi kan for å få modellen i gang i bransjen. Det er få som kan leve heltid på å være modell internasjonalt, men det er mange som synes det er en super ekstrajobb ved siden av jobb eller skole, fortsetter han.