Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg lever videre i mitt barn

Heath Ledger (28) var ingen partygutt. Han blir beskrevet som usedvanlig moden og talentfull. Derfor er sjokket over hans død enda større.

(SIDE2:) - Han var en veldig klok og veldig intelligent gutt, sier den svenske regissøren Lasse Hallström til Aftonbladet onsdag, etter at det ble kjent at Heath Ledger var funnet død i en alder av 28 år.

LES MER:«Tragisk, brått og tilfeldig»

Skydde berømmelse
Hallström beskriver Ledger som usedvanlig voksen og en flott person som han hadde stor glede av å jobbe med i fire-fem måneder når de spilte inn «Casanova».

Dog bekrefter Hallström at Ledger hadde problemer med å bli oppfattet som idol og bli gjenkjent på gaten. Horder av skrikende unge jenter var ikke hans stil. Han gjemte seg.

- Så hørte vi jo rykter om personlige demoner, men dette er et sjokk, sier Hallström.

Komfortabel med døden
Under årets Venezia-festival snakket Ledger en god del om det å være far, og det å føle seg komfortabel med temaer som døden.

- Du ser på døden annerledes. Det er som en Catch 22-situasjon. Jeg føler at det er greit om jeg skulle dø nå for jeg ville leve videre gjennom henne. Men selvfølgelig vil man ikke dø for jeg vil være rundt henne resten av hennes liv. Det er en interessant motsetning, sa han om datteren Mathilda til Fox News.

Også i flere andre intervjuer trakk han frem døden.

Tirsdag ble det klart at Ledger ikke kommer til å være rundt sin datter resten av hennes liv. Politiet sier de ikke har noen grunn til å tro at Ledger valgte å tre ut av livet selv, men at det ser ut som han har tatt en overdose av reseptbelagte medisiner.

Slet med seg selv
Det var imidlertid en kjent sak blant hans venner at han slet og at han fikk bukt med nervene med medisiner.

Ledger fortalte selv at han hadde møtt veggen i et intervju med The New York Times i november. Forholdet til Michelle Wiliams ble slutt i september. Og Ledger slet med å sortere ut sin Bob Dylan-rolle og rollen som Jokeren fra systemet.

Se video på TV 2 Sumo: Faren takker for støtten.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet).

208119

- Jeg ble litt for stressa under «I'm Not There» og jeg hadde problemer med å sove da jeg spilte Jokeren. Han er en psykopatisk, massemorder av en schizofren klovn, sa Ledger.

- Den sistet uken har jeg sikkert bare sovet to timer per natt. Jeg kunne ikke stoppe å tenke. Kroppen min var utslitt, men hjernen fortsatte å surre.

Etter hans død har det kommet frem et bilde av en skuespiller og mann som var dypt deprimert og som tydde til rus for å få bukt med nervene.

Det var kanskje også betegnende at han stadig ble tiltrukket til mørkere roller. Til tross for at han fremsto som en glad gutt, og en med komikken i behold, opptrådte han også som en høyst reflektert person som valgte å dykke ned i det mørke.

- Men å få barn har tatt bort mye vekt fra mine skuldre om profesjonelt å gjøre det bra, sa han i flere intervjuer.

Valgte bort idolstempelet
Heath Ledger var fra Perth i Australia. Han er sønn av en ingeniør og en fransklærer og begynte så smått med skuespill allerede i 10-årsalderen da han spilte Peter Pan i en lokal teateroppsetning. Han ble plukket opp av australsk TV i tenårene, og gjorde flere uavhengige filmer før han dro til Hollywood og fikk hovedrollen i «10 Things I Hate About You».

Men det var ikke tenåringsidol Ledger så seg selv som.

Undertegnede møtte ham i Berlin for nærmest nøyaktig to år siden i disse dager. «Brokeback Mountain» var en braksuksess og han og hans daværende samboer, Michelle Williams, hadde blitt nominert til en Oscar for rollen. Selv snakket Ledger mest om gleden ved det siste.

Rollen og oppmerksomheten filmen om de to homofile cowboyene fikk, ga Ledger det han ønsket seg - en velkommen exit fra tenåringsstempelet. I en alder av 26 var han plutselig en voksen skuespiller å regne med.

Ventet og ventet
- Jeg forsto at om jeg fortsatte å spille roller som «10 Things I Hate About You» og «A Knight's Tale» så var det det jeg ville få lov til å gjøre. Det har vært et bevisst valg, men det har kostet og tatt tid. Jeg har ventet mye, sa han til Side2.

De tilbudene han tok var som sønnen til Mel Gibson i «Patrioten», men det var som den plagede sønnen til Billy Bob Thornton i «Monster's Ball» kritikerne satte seg rakt opp i stolen og spurte seg «hva skjer her».

Deretter dro Heath hjem til Australia og ble Australias Robin Hood «Ned Kelly» i en nedstrippet, uglamorøs versjon. Da vi møtte ham var det for rollen som dopmisbruker og kunstner i «Candy», en film som pussig nok aldri nådde norske kinoer.

Rollen som Jakob Grimm i «Brødrene Grimm» var heller ingen kjekkasrolle. Og det har gått gjetord om Ledgers rolle som Jokeren i Christopher Nolans nye Batman-film. Ledger skal spille fletta av Jack Nicholson.

- Den var en ekstrem utfordring for ham, sier Nolan i en kommentar. Og altså en utfordring som kostet litt for mye. Likevel beviste rollen og innsatsen i Dylan-filmen «I'm Not There» at Ledger hadde klart å bygge seg opp betraktelig i svært ung alder. Ting gikk veldig fort, men de gikk også veldig bra. Han var på god vei til å bli en av de yngste og største seriøse stjernene i Hollywood.

En stjerne som ikke lenger vil funkle på Hollywoods himmel.

Heath Ledger funnet død i New York

Se video her

208114

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis