Gå til sidens hovedinnhold

Selger mørkhudede kvinner?

Hvorfor ser vi ikke flere mørkhudede modeller på forsiden av norske magasiner?

(SIDE2): Mange har meninger om hvordan en modell skal se ut – både når det gjelder kroppsfasong, farge og utseende generelt.

Torsdag skrev Side2 om det amerikanske motemagasinet «V»s forsøk på å ta et endelig oppgjør med modell-debatten.

Magasinet har bestemt seg for å finne ut hva folk egentlig vil ha, og selger det seneste nummeret av bladet i to ulike utgaver. Magasinet kommer nemlig med to forsider – ett med skuespiller Dakota Fanning (15) på forsiden, og ett med skuespiller Gabourey Sidibe (26) på forsiden.

Les hele saken:Hva ville du kjøpt?

Modellens hudfarge
Men tross det iherdige forsøke, ser det ikke ut til at Side2s lesere er spesielt imponert over innsatsen til magasinet. Gjennom kommentarer og e-poster kommer det fram at valg av modeller anses som langt fra ideell.

Både modellenes størrelse og hudfarge har blitt diskutert, og det kommer tydelig fram at folk generelt sett synes ingen av modellene ser sunne ut. I tillegg er mange overrasket over at dette også blir et valg mellom en mørkhudet og en hvit jente.

Aldri med sort jente
I Norge er det ikke vanlige med mørkhudede jenter på forsiden av magasiner. Faktisk er det slik at verken Allers, Hjemmet eller Norsk Ukeblad noen gang har brukt mørkhudede modeller på sine forsider.

I et intervju med Utrop.no uttalte redaktør i Allers, Elisabeth Lund-Andersen, at det ville bli ramaskrik om de hadde plassert en sort kvinne på Allers-forsiden, og slike utsagn blir det debatt av.

- Ikke overrasket
I Studio 5 tidligere denne uken var den norske sangeren, låtskriveren, forfatteren og journalisten Haddy N`jie gjest. N`jie har selv jobbet som journalist for flere norske ukeblader, deriblant Allers, og hun hadde klare meninger om Allers-redaktørens utsag.

– Ikke overraskende for meg, men det er et slags dilemma at jeg kan skrive saker for dem, men ikke synes, sa N`ije i programmet.

Studio 5 gjengen med Jan Thomas i spissen diskuterte heftig saken videre, og Jan Thomas var klar i sin mening om at de norske magasinene var gammeldagse og måtte få ut fingeren.

– Jeg utfordrer her og nå Allers! Jeg stiller opp og styler en sort kvinne på coveret deres. Jeg er sikker på at med hjelp fra damene mine blir dette det bestselgende coveret noensinne. Så ring meg, oppfordret Jan Thomas mens han så direkte inn i kamera.

– Leker ikke butikk
Men tross Jan Thomas sitt iherdige forsøk, har ikke Allers tenkt å takke ja til det noe uvanlige tilbudet.

– Nei, vi vil ikke ta utfordringen, og det rett og slett fordi Jan Thomas ikke akkurat er den viktigste aktøren for vår målgruppe. Og så leker vi heller ikke butikk med forsiden, sier Allers redaktøren, Lund-Andersen, til Side2.

Hun utelukker midlertidig ikke at de en eller annen gang vil komme til å plassere en mørkhudet kvinne på fronten av magasinet.

– Man skal ikke se bort fra det, men det kommer ikke til å skje i morgen, sier Lund-Andersen.

(se lesernes kommentarer under bildet)

Her er noen av kommentarene fra Side2 leserne:

Dette er jo ikke bare et valg mellom tykk eller tynn, det er jo også et valg mellom mørk og lys... Det kan ikke bli et reelt resultat på den måten.

kjenner ikke hvorfor de ikke kan ha NORMALE modeller, som er verken radmagre eller XL! Virker som de må være enten eller, og det blir jo totalt feil! Man skal jo ikke oppfordre folk til å foretrekke sofaen foran mosjon heller...! Blir jo feil uansett, hvis de ikke bruker modeller str. 38/40.

Dette irriterer meg. Folk vil ikke ha radmagre eller smellfeite modeller, de vil ha modeller som ser friske og sunne ut! Ikke monsterkvinner som om de skulle falle er du redd de knekker rett av, eller kvinner som bare ruller. Jeg vil i hvert fall se en modell i størrelse S, og da bør hun være liten og en skal ikke se skjelettet. Heller god rumpe og litt magefett. Og jeg vil se en modell i størrelse L, men det betyr ikke mange dobbelthaker eller lignende, det skal faktisk være ca. samme forhold som S, bare større alt. Høyere og bredere. For slik er det for de fleste i verden. Og selvsentrerte som vi mennesker er vil vi se modeller som vi kan identifisere oss med. Altså en liten S eller en stor L. Men alt i alt er det ikke bare på kroppsfasongen, det er om de ser friske ut. For det er pent. Halvdøde mennesker er ikke veldig pent.

Jeg ser ikke ut som en 16 år gammel jente, ei heller en ganske overvektig person. hvor er greien midt i imellom!? Gabourey Sidibe er DEFINITIVT ikke en str. 38... og vil etter all sannsynlighet få alvorlige helseproblemer om hun fortsetter slik. Vakker dame, men hun er ikke gjennomsnitt kvinnen, i hvert fall ikke i Norge.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar