(SIDE2): - Ikke bare glemmer man at man blir filmet, men det er også lett å oppføre seg dårligere når det er kameraer er til stede fordi man overlater ansvaret for egne handlinger til noen andre. Grensene blir visket ut og ansvaret fjernes et hakk, sier psykolog Hedvig Montogery til Side2.

Montgomery har siden 1999 jobbet med uttak og oppfølging av ulike norske TV-produksjoner, deriblant realitykonsepter. Hun har også jobbet tett på aktuelle realitykandidater i castingprosesser, og selv vært med å vurdere de som har kommet gjennom nåløyet.

Psykologen mener at til tross for at deltakerne får informasjon om hvordan det er å være med i en innspillingssituasjon, agerer de ofte annerledes når filmingen er i gang - og de tanker man har hatt før innspilling endrer seg ofte under selve realityoppholdet.

- For det første vet en ingenting om en slik situasjon før man har opplevd den. Man kan anta at ting er på en bestemt måte, men man kan ikke vite før man faktisk har vært der og sett det selv. Virkeligheten er helt annerledes enn den ser ut til på TV og alt en kan gjøre er å tilpasse seg virkeligheten. Derfor er det slik at de grenser som settes i forkant, ofte forkastes underveis, sier Montgomery.

Psykologen understreker videre at grensene heller flyttes når folk vet at de blir filmet.

- En annen forklaring handler om selve overvåkingen. Antakelsen om at kameraer fører til at man skjerper seg, finnes det lite som støtter. Det ser tvert imot ut til at all type overvåking har det til felles at den ikke gjør at vi oppfører oss bedre. Hadde det vært så lett, hadde overvåkingskameraene i samfunnet hatt mye større effekt. Ser man på Storbritannia for eksempel, som er det samfunnet med størst tetthet av overvåkingskamera, så har ikke de mindre kriminalitet enn andre samfunn - snarer tvert imot.

- Ikke farlig å løsne opp
Det er mye som tyder på at grensene flyttes når man har kameraer som følger en, og dette kan lett observeres bare ved å se på deltakerne i flere av de norske realitykonseptene.

Tidligere denne måneden skrev Side2 om Camilla Karlsen Bøvollen (20), fra «Paradise Hotel», som til tross for at hun hadde bestemt seg for ikke å ha sex foran TV-kameratene, hadde intim omgang med Andreas Bolme Aslaksen (23) - og det opp til flere ganger under innspillingen av skandaleserien.

Nina strippet også av seg klærne på overkroppen og lot de mannlige TV-kollegene ta på hennes silikonfordeler - handlinger hun ikke har angret på i ettertid ifølge hennes selv.

- Jeg tror de fleste lager regler for seg selv, men jeg mener det er ikke farlig å løsne opp litt. Det er opp til her enkelt, men det er ganske ufarlig for TV 3 viser jo ikke det de ikke har lov til, sier Karlsen Bøvollen til Side2.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg ble veldig tatt på sengen
Få realitydeltakere innrømmer at de angrer på egen atferd etter en TV-innspilling, og det til tross for at de både har vist seg toppløse, drukket seg overstadig beruset eller har hatt sex foran TV-kameraene.

- Å gjøre noe vi angrer på, er ikke noe som bare skjer i reality-TV. Men heldigvis er vi mennesker flinke til å forklare i ettertid, vi kan sette det som har skjedd inn i en ramme som gjør at vi føler oss ok med det. Reality-deltakere har det ikke verre enn angrende syndere flest, det er til å leve med, forteller Montgomery.

Heller ikke Karlsen Bøvollen angrer på det hun gjorde under innspillingen, og mener at det er greit å forkaste regler man har laget for seg selv før innspilling.

- Det kommer an på hvilke regler man lager for seg selv. Jeg ble veldig tatt på sengen når jeg fikk følelser for Andreas. Jeg kom inn på hotellet med den oppfatning av at jeg kom til å møte en gjeng med kjøtthuer, men da jeg møtte de jeg møtte og fikk følelser for Andreas så tenkte jeg «Nei, jeg får bare hoppe i det». De fleste ville jo synes det var helt naturlig, sier «Paradise Hotel»-realitydeltakeren.

Hun mener det er viktig å ha i bakhode at det er en grunn for at nettopp de som er med i realityserie er der de er.

- Jeg synes det i hovedsak er en bra ting at folk forkaster de regler de lager seg før de kommer inn på hotellet. Det blir bra TV og jeg synes det er viktig å være seg selv og gjøre det man ville gjort hjemme. Vi er plukket ut fordi vi er oss selv og det er viktig å huske på hvorfor man er valgt ut. Det er ikke verdens undergang om man bare gjør noe man ville gjort om man hadde vært hjemme.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- En ting er å snakke om det i forkant
Til tross for at Karlsen Bøvollen, i likhet med mange andre, viser liten anger for det hun gjorde under TV-innspillingen kan man ikke unngå å undre om hun og andre realitydeltakere vil være like likegyldig med de valgene de tok under realityoppholdet også i fremtiden.

Allikevel er det kanskje minimalt man kan gjøre for å forberede seg til realityinnspilling.

- I alle de serier jeg og mitt selskap er involvert i, tar vi opp med deltakerne hvordan det faktisk er å være i en innspillingssituasjon. Likevel, en ting er å snakke om det i forkant, men det er ikke før personene selv opplever det at de kan forstå det helt, avslutter Montgomery.

Publikum reagerer
Under ser du noe av det «Paradise Hotel»-deltakerne har sagt og gjort i årets sesong av skandaleserien og som har skapt reaksjoner blant publikum.

SE KLIPP FRA «PARADISE HOTEL» HER: