Gå til sidens hovedinnhold

Hegnar knuser milliardær

Trygve Hegnar vant en klar seier mot finansmannen Kristian Siem og hans bror etter artikkel.

Brødrene Kristian og Ole Martin Siem gikk til sak mot bladet Kapital og redaktør Trygve Hegnar etter en artikkel med tittel «Kristian og Ole Martin Siem: Kveg, olje og narko i Colombia. Lurer medaksjonærer og hjelper storsvindler.»

I første instans tapte de som det sang. Det gjorde de også i ankesaken.

NA24 Propaganda –Norges største medienettsted

I en fersk dom fra Borgarting lagmannsrett blir tingsrettens beslutning om at Kapital hadde dekning for artikkelen stående, og at Siem-brødrene må betale saksomkostninger.

Taper nesten to mill
Dermed må Siem-brødrene ut med 965.000 kroner i saksomkostninger til Hegnar. I tingsretten måtte Siem ut med rett over 900.000 kroner i saksomkostninger.

'

Siem-brødrene reagerte skarpt på artiklene som tok for seg et engasjement i et kolombiansk kvegprosjekt.

Ville ha unnskyldning
I tingsrettens behandling krevde Siem-brødene at 16 påstander skulle ligges døde og maktesløse, men i lagmannsretten ble dette kravet senket til ni.

Det Siem ville at Hegnar skulle beklage var følgende; utsagn knyttet til «narkotika», «lurer medaksjonærer», «hjelper storsvindler» og «farer glatt med usannheter».

Men lagmannsretten lar alle utsagn stå, ifølge den ferske dommen.

Skuffet - men verdt det
På tross av klare tap i både ting- og lagmannsrett sier brødrene i en pressemelding at det har vært verdt å ta opp kampen.

- Vi er likevel glad for at lagmannsretten har behandlet saken, fordi dette har for oss vært en vesentlig og prinsipiell sak om slett journalistisk håndverk og personvern, sier Kristian Siem.

Totalt må Siem-brødrene ut med nesten to millioner i saksomkostninger etter to rettsrunder.

- Vi setter ytringsfriheten meget høyt, men ville i lagretten få prøvet hvor grensene går for journalistikk og personangrep. Retten har ikke funnet tilstrekkelig med tungtveiende grunner for å gi oss medhold i ankesaken. Vi er skuffet, men vi synes saken har vært viktig å få prøvet for lagmannsretten, sier Kristian Siem i en kommentar til rettens kjennelse.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken