Gå til sidens hovedinnhold

- Heia Alta!

Hvorfor sitter jeg her og skriver om et fotballag fra Finnmark?

Første gangen jeg så Alta IF spille kamp var avslutningskampen i 1. divisjon høsten 2003. Da ble Alta IF grundig slått av HamKam på hjemmebane. Ham-Kam-trener Ståle Solbakken danset krigsdans i pur lykke over at laget hans rykka opp i eliteserien, mens Alta pusket seg ned i 2. divisjon. Igjen. Siden den gang har Alta levd en ustabil jojotilværelse mellom 1. og 2. divisjon. Og alle som heier på Alta har levd en svært spennende tilværelse.

I år har det imidlertid vært annerledes. Alta vinner kamper. I forrige uke slo de HamKam. Jeg skal overlate til fotballkommentatorene å forklare på sportsspråket hvorfor dette skjer. Men det er iallfall én ting som er tydelig for alle som følger laget: i år har de troen på seg selv. Det hjelper lite med rike onkler og gode dribleferdigheter hvis man ikke tror det går an å vinne.

Nå reiser de nordover
Hvorfor sitter jeg så her og skriver om et fotballag fra Finnmark? Det er for det første fordi jeg heier på dem! Dessuten er det fordi historien om Alta IF har en parallell til politikkens verden . Da jeg overtok som fylkesordfører i Finnmark i 2003 var finnmarkspolitikerne oppdratt til at dersom man ville ha oppmerksomhet og riste noen kroner ut av ermene på regjering og storting så måtte man reise til hovedstaden for å svartmale og inngående beskrive konsekvensene av siste fiskerikrise. På mange måter en forståelig strategi, men det bidro ikke til å tiltrekke seg unge mennesker og bedrifter som ville satse i fylket.

Finnmarkingene valgte heldigvis å sette en ny kurs for fylket, med fokus på mulighetene i nord og hva som skulle til for å ta de i bruk. Og i regjeringas nordområdestrategi har dette også blitt nasjonal politikk.

Nå trenger ikke lenger nordnorske ordførere reise til Oslo for å svartmale. Nå er det rikspolitikerne og næringslivsrepresentantene som reiser nordover for å snakke med finnmarkinger og nordlendinger om hvordan man sammen skal få ting til å skje. Og mange ting skjer

Fortsatt er det mange kystkommuner som sliter med fraflytting. Fortsatt er det mange problemer som ikke er løst.

Men Nord-Norge har fått tilbake selvtilliten. Regjeringen satser. Verden retter øynene mot nord.

Goliatprosjektet vil skape flere hundre nye arbeidsplasser i regionen. En time unna, på Sørøya, går det i år mot ny fisketuristrekord. I Finnmark vokser kulturnæringene raskere enn i resten av landet. I Tromsø rustes kunnskapsmiljøene opp til å håndtere forskningsoppgavene som følger med nordområdesatsinga, fra klima til fisk og marin bioprospektering. Og i Bodø etableres i disse dager Forsvarets nye felles operative hovedkvarter.

Dette er viktig for Nord-Norge, og det er viktig for Norge og de landene vi samarbeider med.

Valget avgjør – eliteserien, eller nedrykk?
Denne høsten blir avgjørende for Alta IF. Marginene er små, og Alta kan rykke opp til eliteserien eller i verste fall rykke ned til 2. divisjon.

Høsten vil bli like avgjørende for nordområdesatsinga. For at Norge som nasjon skal lykkes i nord, så trenger vi en regjering som har vilje til å satse i nord. I motsetning til hva Per-Kristian Foss later til å tro er markedet viktig for en landsdel som i stor grad lever av eksport – av turisme, fisk og olje og gass. Men markedet vil aldri alene skape arbeidsplasser, veier, utdanningstilbud og forskning som må på plass for at nasjonen skal lykkes i nord. Derfor vil valget 14. september være bestemmende for om vi tar nordområdesatsing til eliteserien – eller om det blir nedrykk.

Jeg går for opprykk! Og ønsker Alta IF lykke til i kveldens kamp mot Kongsvinger!

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar