Gå til sidens hovedinnhold

Hekta på Pondus

Espen Andersson driver et av norges største uoffisielle fansider om tegneseriestripen Pondus. Han har klare meninger om hva som skal til for å lykkes som tegneserieforfatter.

Espen er 14 år gammel og har drevet nettstedet Pondus.net siden 2001. Sidene har siden den gang vokst til å bli noe som trolig er norges største uoffisielle guide til Pondus.

Tilfeldigheter
Det startet for Espen i likhet med mange andre, med Donald Duck. Espen kjøpte det meste som kom ut av album, blader og bøker, men måtte etterhvert begrense tegneseriemanien.

I 1998 annonserte Osloposten en tegneseriekonkurranse hvor man kunne vinne en Pondus t-shirt og et signert eksemplar av «Alt for Norge» (det første Pondus-albumet) med originaltegning. Spørsmålet var så enkelt som «Hvilket blad selger mest i Norge» - Noe som selvsagt er Donald Duck & Co, legger Espen selvsikkert til.

Stigende besøkstall

– Jeg leste albumet, og ble overbevist om at dette var en morsom serie. Resten har gått av seg selv. Sommeren 2001 begynte jeg på pondus.net, og besøkstallene stiger fortsatt. Nå har jeg i snitt 280 besøk, og det stiger jevnt. Med tiden har flere andre, uoffisielle Pondus-sider forsvunnet fra nettet, og nå er jeg eieren av den eneste. Ganske morsomt, egentlig, legger unge Andersson til.

- Et godt manus er det viktigste

Vi spurte Espen hva som er nøkkelen til å bli en god tegneserieforfatter.

– Et godt manus er helt klart det viktigste. Mange tror at tegningene må være strøkne og «avanserte», men det er ikke jeg enig. Så lenge man har en god handling, trenger ikke tegningene å være bra. Se f.eks. på «Ørn Bjørn & Jørn» som går i Pondusbladet - «simple» og enkle tegninger, men allikevel passer de perfekt og mange liker serien. Det trekker selvsagt opp dersom du har et fengende manus, eller at folk kjenner seg igjen i serien, forteller Espen Andersson.

Ønsker ikke selv å bli tegneseriforfatter
– Jeg har prøvd å lage forskjellige serier, men med en strek som selv flodhester kan gjøre bedre, gir jeg alltid opp. Det nytter rett og slett ikke, legger Espen til.

Arne Bye med serien Holger og Hagbart og også fått en gjesteopptreden i nyere utgaver av Pondus, hvis du ikke kjenner til Holger og Hagbart kan du se få en smakebit her.

Vi spurte Espen hva han selv ønsker å gjøre ut av fremtiden.

– Å få meg en jobb som programmerer eller noe annet med data å gjøre er selvsagt det jeg har mest lyst til nå, men det kan jo endre seg med årene. Vi får se - det er jo en haug med muligheter, avslutter Espen med et lurt smil.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen