Gå til sidens hovedinnhold

Hele folket i arbeid

Norge har lav prisstigning, rekordlave renter og høy sysselsetting. Ikke rart at regjeringen Bondevik sliter med elendig oppslutning.

Den norske økonomiske virkeligheten er så bra sammenliknet med andre land at man nesten må knipe seg i armen for å våkne fra drømmen.

Fra juli 2003 har sysselsettingen vokst sterkt, og samtidig begynte arbeidsledigheten å falle. Det korresponderer ganske bra med at Norges Bank begynte å sette ned rentene fra årsskiftet 2002/2003.

De siste tallene viser at Norge nå har 4,4 prosent arbeidsledighet. Det er under halvparten av mange land i EU, som i snitt har 8,0 prosent ledighet. Selv Sverige ligger betydelig over oss i arbeidsledighet.

Ny statistikk fra SSB viser at vi blir stadig mer avhengige av å importere arbeidskraft. På halvannet år er 26.000 flere i arbeid. Det er omtrent dobbelt så mye som nettoinnvandringen fra utlandet et normalt år.

Ikke overraskende er svenskene en stor del av arbeidsstyrken, men nytt er at spesielt Russland og Polen bidrar med 1300-1400 hver netto. En stor del av dette er billig arbeidskraft til bygg og anlegg.

I enkelte utkantfylker ser man nå en helt klar tendens til at utlendinger fyller hullene etter nordmenn som flytter til Oslo og andre sentrale strøk. Uten innvandring ville store deler av Vestlandet og Nord-Norge hatt stygge fraflyttingstall.

Det mest løfterike er altså at mye av innvandringen vi nå ser er arbeidsinnvandring, og at den trengs så lenge det er knapphet på arbeidskraft i mange yrker. Det bør selv den mest innvandringsfiendtlige ta inn over seg!

Hva mener du om at Norge hadde en nettoinnvandring på 26.000 personer i fjor? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken