(SIDE2): På 90-tallet regjerte hun modellbransjen. Hun har vært på forsiden av Vogue, Elle, Harper's Bazaar og en rekke store motemagasiner. Hun har vært ansiktet til Versace, Chanel, Hermes og Prada, for å nevne noen. Og hun satt standarden på catwalken, sammen med kolleger som Heidi Klum, Naomi Campbell og Tyra Banks.

SE BILDER FRA VI MØTTE HELENA I OSLO NEDERST I SAKEN!

Modell og fotograf
Helena Christensen har hatt en eventyrlig karriere. Det er 25 år siden hun slo gjennom internasjonalt. Som 44-åring jobber hun fortsatt som modell, men hun har også en karriere bak kamera. Modelljobben har hjulpet henne å bli fotograf.

– Jeg har jobbet som modell og hatt muligheten til å samarbeide med noen av de mest fantastiske fotografene, og de mest kreative menneskene i verden. Det har gitt meg muligheten til også å samarbeide med dem i helt andre sammenhenger. Det er en fantastisk fordel for meg, fordi jeg får muligheten til å utdanne meg selv på en annen måte, og oppleve industrien fra to helt ulike vinkler, sier hun til Side2.

(Artikkelen fortsetter)

Sexsymbol nummer én
Tilbake på 90-tallet var Helena også blant signaturmodellene, eller «englene», til undertøyskjeden Victoria's Secret. Etter at hun var med som den nakne kvinnen på stranda i Chris Isaak's musikkvideo Wicked game, ble hun et av verdens største sexsymbol. Hun poserte lenge naken på en av de største reklameplakatene på Times Square i New York, kun tildekket av en liten reklametekst. Som en mannlig kollega her i redaksjonen sa, «det er hun vi menn husker som modellen med de fine puppene på 90-tallet».

Se Chris Isaak - Wicked Game, med Helena Christensen:

HTML EMBED

- Jeg legger mye jobb i arbeidet
Helena har likevel aldri opplevd noen konflikt mellom å leve av utseende, og bli tatt seriøst for arbeidet sitt.

– Det føles naturlig for meg å kunne gjøre begge deler, for helt ærlig, så legger jeg veldig mye jobb og innsats i fotoarbeidet mitt. Hvis det jeg leverte ikke var bra, hadde jeg ikke blitt booket igjen. Og for meg personlig er det viktig at det jeg leverer alltid er optimalt og av svært høy kvalitet, sier hun.

I tillegg til å ta motefotografier, har Helena brukt foto i kampen mot brystkreft, og hun har dokumentert klimaendringer i Peru, landet moren hennes kommer fra.

(Artikkelen fortsetter)

- Det var ekstremt og fantastisk
Selv vokste hun opp i København. Hun var bare 19 år da hun flyttet til Paris og karrieren begynte. Store deler av de neste ti årene ble tilbrakt på om bord på fly, og på fotojobber verden over.

– Det var en veldig hektisk, intens og spennende tid. Jeg vil si det var en ekstrem og fantastisk måte å leve 20-årene på, og jeg vil definitivt ikke endre noe, sier hun.

Likevel skulle hun ønske tiden hadde gått saktere.

– Den gikk så fort at jeg knapt hadde tid til å ta inn over meg de store øyeblikkene, eller oppleve stedene jeg besøkte. Men det er fint å se tilbake. Og nå gjør jeg jo den samme jobben, men i et helt annet tempo. Jeg tar meg tid til å nyte det. Jeg opplever ting på en annen måte enn da jeg var i 20-årene.

(Artikkelen fortsetter)

Vil nyte hverdagslivet
I 1999 fikk hun sønnen Mingus Lucien Reedus, med kjæresten gjennom fem år, Norman Reedus. Mellom oppdragene er hun hjemme i New York i lengre perioder, der hun researcher, gjør for- og etterarbed til prosjekter, og redigerer bilder.

– Men først og fremst er jeg husmor. Jeg sørger for å bruke tid på alt det jeg elsker, som å gå på bondemarkedet, vaske og rydde i huset, og bare nyte hverdagslivet, sammen med sønnen min.

Det er utvilsomt en avslappet Helena Christensen som sitter i en sofa på hotellet The Thief i Oslo, der Side2 møter henne. Likevel ser hun upåklagelig ut. Hun har på seg norsk design for anledningen. En sort, blomstrete bukse fra Fall Winter Spring Summer, og en hvit, bohemsk bomullstopp fra byTimo.

(Artikkelen fortsetter)

- Bryr meg ikke om utseendet
Den verdenskjente modellen føler imidlertid ikke noe press på å se bra ut til enhver tid.

– Nei, det gjør jeg på ingen måte.

– Men du er jo modell, opplever du ikke en del forventninger?

– Jeg føler bare ikke noe press. Jeg har aldri brydd meg så mye om det. Føler du press? Jeg mener, alle ønsker jo å alltid se fine ut, men det der må man bare ignorere.

– Du virker ikke så veldig opptatt av utseendet ditt?

– Nei, det er jeg ikke, for hva kan jeg egentlig endre? Det er ikke noe jeg kan gjøre med det. Det viktigste er å være sunn, glad og ta utseende ditt for det det er. Det kommer ikke til å forandre seg, ler hun.

Liker ikke å trene
Helena er kjent for å være en matelsker, og har en forkjærlighet for det franske kjøkkenet. Men det er ikke slik at hun kan dytte i seg, og ikke trenger å gjøre noe for å holde figuren.

– Jeg trener litt nå og da og spiser sunt. Men jeg er ikke veldig glad i å trene. Jeg prøver å bokse litt, men aller mest like jeg å være ute i naturen, forteller Helena.

- Jeg liker å gå tur, eller svømme i havet. Jeg er absolutt ikke en treningsstudiotype, jeg må være ute, forteller hun.

I desember fyller hun 45 år. Å bli eldre har hun ingen problemer med.

– Jeg tenker at du får mer erfaring, du får flere fine opplevelser og mer visdom. Jeg håper jeg bruker det på en god måte.

- Jeg hopper bare i det
Helt siden hun slo gjennom har livsfilosofien hennes vært å ta de mulighetene som kommer. Hun ga modelljobbingen én måned. Om hun ikke fikset det, visste hun at det fatnes nok av andre ting hun kunne gjøre. Fortsatt har hun ingen langtidsplan på livet.

– Jeg vil bare leve dag for dag. Jeg er i stor grad en person som lever i nuet. Faktisk vet jeg ikke engang hva jeg skal neste uke. Jeg tenker ikke på det som er langt fram i tid.

– Men kunne du tenke deg å få flere barn?

– Uansett hva som skjer av fine ting i livet mitt, så blir det fantastisk. Får jeg barn er det flott, hvis ikke har jeg verdens beste sønn allerede. Uansett hvilken mulighet som dukker opp, så hopper jeg bare i det, og ser hva som skjer.

Helena Christensen var i Norge for å promotere konkurransen Årets Brillemodell som optikerkjeden Specsavers kårer sammen med Side2. Påmeldingen til konkurransen starter mandag 27. mai, og fra og med da kan du melde deg på via Side2. Nytt av året er at alle med en modelldrøm kan delta, uavhengig om de bruker briller fast eller ikke.

5527

Tilbake til Side2-forsiden!