Gå til sidens hovedinnhold

Heliskiing «på tilbud» i Sverige

Dra på puddertur med helikopter for 400 kroner.

To timer i bil fra Mo i Rana og vi befinner oss ved Tärnaby Hemavan. Stedet som med sine 260 fastboende har hotellkapasitet til 200 000 gjester i sesongen. Hit reiser nordlendingene når de skal få den gode fartsfølelsen i alpinbakkene. Her forserte Anja Pärsson og ikke minst alpinkongen og Tärnabys stor sønn Ingemar Stenmark sine første slalåmporter.

– Og ikke minst, forteller vår guide Sam Hedman og peker.

– Der ligger flyplassen med daglig forbindelse til Stockholm.

Han er med rette stolt av området, som med flere fjelltopper på 1600–1700 meter enn vi klarer å telle, er en del av svensk Lappland.

– Alpinanlegget stenger som oftest i løpet av første halvdel av mai, sier han, mens heliskiingen gjerne holder på ut mai, minst.

Ekstreme snøforhold

Og det er heliskiingen som står Sams hjerte nærmest. Det forstår vi fullt ut, for fra sentrum av Hemavan er det ikke vanskelig å få øye på minst ti fjelltopper, alle med nydelig puddernedfarter.

Hemavan-området var blant de første som tok helikopter i bruk for skikjørere.

– Allerede i 1976 oppdaget vi at det var et marked for å fly ekstremkjørere inn til fjelltoppene, smiler Sam, og siden har antallet alpinister med ”puddersyken” bare eksplodert.

Området har unike naturlige forutsetninger for heliskiing. Kort avstand mellom hotellene og topper, med gode landingsforhold både oppe og nede, kombinert med stor fallhøyde og ekstremt gode snøforhold.

– Den lengste nedfarten er på fem kilometer med en fallhøyde på 700 meter skryter Sam.

Pakkepris

Heliskiing er vanligvis en sport for gutta med feite lommebøker. Slik er det definitivt ikke i Nord-Sverige. Fra Hemavan kan du bestille helikopterløft i to timer for ti personer for rundt 2000 svenske kroner per person. På denen tiden rekekr gruppen 3-4 topper, avhengig av ferdigheter på ski og hvor man flyr. Med dagens kurs snakker vi i dag om snaut 500 norske kroner pr. topp.

Vil du og vennene dine slå på stortromma, kan gullpakka være aktuelt å titte nærmere på: Der dere får kjøre fra ti forskjellige topper, bade i badstu og stamp, samt innta både lunsj og middag i snasne omgivelser. Pakkeprisen for dette var da Vi Menn besøkte Hemavan rundt 6500 svenske kroner eller snaut 5000 norske, men selv i Sverige øker prisene noe, og det oppfordres nå på heliskiguidernas hjemmeside omå ta kontakt for pristilbud.

Dette må sies å være rimelig sett med norske øyne. Samtidig er dette lovlig i Sverige, mens du i den norske fjellheimen stor sett må ta beina fatt for å komme til topps.

Fra fjord til fjell

For de som virkelig vil ha en opplevelse utenom det vanlige, kan man ta turen til Hemavan via Mo i Rana. Lei en rib eller fiskebåt og opplev ramsalt action og bitevillig kveite utenfor Nord-Helgeland. Etter halvannen times biltur er dere klare for security-briefing og helikopterlift til jomfruelige fjelltopper.

Mer info hos Heliskiguiderna

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken