Gå til sidens hovedinnhold

- Hellas må gå konk

- Spekulantene som har lånt Hellas penger må få smake pisken, mener investor Øystein Stray Spetalen.

- Det er riktig av statsminister Alexis Tsipras å stå imot kravene fra EU, ESB og IMF, mener investor Øystein Stray Spetalen.

Les også: - Ville ikke bestilt tur til Hellas nå

- Tspiras må ikke la IMF, EU og ESB ture fram med nye krav. De som har lånt Hellas penger må ta regningen, ikke EU-borgere og den vanlige greker, sier Spetalen i en tekstmelding til Nettavisen.

Spekulasjon i gjeld

Spetalen peker på at det har vært en spekulasjon i gresk gjeld og sier det vil være galt hvis investorene skal få skattebetalernes hjelp til å få sine penger tilbake.

- Må løse problemene sine selv

- Det er viktig at spekulantene som har lånt Hellas penger endelig får merke pisken. Det strider mot kapitalismens grunntanke at pengene til skattebetalerne i EU skal brukes for at grådige investorer som har spekulert i gresk gjeld skal få tilbake pengene sine, sier Spetalen.

Han mener den brutale, men nødvendige løsningen for Hellas er konkurs.

- Hellas må gå konk, slik at de selv kan løse problemen sine, sier Spetalen.

Milliarder i kriselån

Hellas har fått 240 milliarder euro, rundt 2100 milliarder norske kroner, i kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), og har nærmere 80 milliarder euro i gjeld til andre kreditorer, ifølge NTB.

Les også: Vil holde greske banker stengt

Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB).

Låneprogrammet utløper tirsdag. Långiverne har tilbudt seg å forlenge programmet med fem måneder, mot at Hellas innfører nye sparetiltak med blant annet kutt i lønninger og pensjoner og økt moms.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras har nektet å gå med på kravene og har bedt grekerne si ja eller nei til avtalen i en folkeavstemning søndag 5. juli.

Stengte banker mandag

Søndag sa Tsipras at han har bedt sentralbanken innføre kapitalkontroll og anbefale stengte banker mandag.

Avgjørelsen skyldes Den europeiske sentralbankens (ESB) beslutning om ikke å øke krisefinansieringen til de greske bankene.

Hellas' råd for finansiell stabilitet ber de greske bankene holde stengt i seks arbeidsdager. Det opplyser en kilde med kjennskap til rådets beslutninger til Reuters.

Utenriksdepartementet: Advarer Hellas-turister mot tomme minibanker

Kommentarer til denne saken