Greske myndigheter skal denne uken møte med obligasjonseierne som sitter på statsobligasjoner utstedt av de greske myndighetene.

NA24 – din næringslivsavis

Det er det offentlige gjeldsbyrået i Hellas som skal fortelle om planene for å reduseres selskapets voksende gjeld, skriver Dow Jones Newswire.

I forrige uke ble det kjent at Fitch nedgraderte kredittvurderingen av den greske statsgjelden til BBB+. Dermed er Hellas det eneste landet som inngår i eurosonen som ikke har en A-rating. I tillegg har Standard & Poor’s uttalt at de vurderer å kutte i sin rating av gresk statsgjeld.

Dundrende underskudd
Barclays Capital, Deutsche Bank og Goldman Sachs skal være leid inn for å presentere planene i London og Frankfurt onsdag og torsdag. Det skal ifølge nyhetsbyrået ikke dreie seg om å utstede nye obligasjoner.

Den greske statsministeren George Papandreou skal til tyske medier har sagt at Hellas vil utstede et nytt obligasjonslån i begynnelsen av januar, men har ikke gått inn på størrelsen av fondet.

Det går mot et budsjettunderskudd som ligger på 12,7 prosent av bruttonasjonalproduktet i Hellas, og det bryter med reglene til EU. De tilsier at budsjettunderskuddene ikke skal overstige tre prosent.

Ifølge Reuters skal den greske statsministeren holde en tale mandag der han vil legge frem økonomiske retningslinjer for landet. Dette gjøres for å forsikre markedene og EU-landene om at Hellas ikke går under. Selv om den økonomiske situasjonen er presset skal myndighetene har planer klare for å håndtere det voldsomme underskuddet.

Økte skatter
Det spekuleres i at Papandreou vil fremme et politisk forslag for å kutte i lønnskostnadene i offentlig sektor i tillegg til store skattetillegg. Dette skal være forslag som allerede ble varslet i forkant av valget som nylig ble avholdt.

Det er ikke bare Hellas som har slitt. Dubai har også vært i hardt vær etter at eiendomsprosjektet Dubai World ber om å betalingsutsettelser. Mandag morgen ble det klart at Dubai får en håndsrekning fra naboemiratet Abu Dhabi.

Ti milliarder dollar stilles til disposisjon slik at eiendomsutviklingsselskapet Nakheel kan betale avdraget på 4,1 milliarder dollar som forfaller mandag.