HTML EMBED

Vi har søkt nettet med lupe og funnet noen supertilbud til Santorini om du pakker sekken og drar allerede 5. mai. Her er noen av tilbudene vi fant:

Med Apollo kan du for eksempel få egen leilighet på Santorini i en uke for knappe 4000 kroner.

Restplass.no tilbyr de en uke uspesifisert på Santorini for 898 kroner.

Gjennom Travelmarket får du for eksempel en uke på hotellet Roussos Beach på Santorini med Apollo til rundt 2000 kroner.

Reiseguiden har for eksempel funnet fram til et tilbud til Santorini på to-stjerners hotellet Dilino til 1477 kroner fra tilbyderen Solfaktor.

Vil du nyte dagene på et firestjernes hotell, har Finn.no funnet fram et tilbud fra Apollo på Santo Miramare resort til 5196 kroner.

* Alle prisene er hentet for 5. mai og prisene er innhentet hos de ulike restplasstilbudene til de nevnte tilbyderne.

Spektakulære Santorini

Det går et gisp gjennom menneskemengden som har samlet seg i den vestlige enden av landsbyen Oia. Vi befinner oss helt nord på hovedøya i øygruppen Santorini, og et slør av skyer foran sola hyller landsbyen i et magisk, rosa skjær.

Hver kveld samler besøkende seg her i trappene og smugene som leder ned mot sjøen, for å få med seg dagens siste stråler før sola forsvinner bak horisonten. Det hele fortoner seg som et fordums, religiøst rituale.

Som på signal skyter plutselig rosa lysfontener som enorme fangarmer ut fra den svulmende solskiva, og når den gamle koggen for fulle seil siger inn fra sør, virker det hele som en søtladen finale i en gigantisk sceneoppsetning. Det eneste som mangler er musikken, selv om menneskemengdens gisping fortoner seg som et passende lydspor.

Bak meg er det noen som sågar klapper, og en eldre herre ved siden av meg er så skjelvende beveget at han knapt makter å fotografere. Vi andre blir bare stående og stirre som forsteinet ut i havet, som fjetret av sirenenes sang – tapt for denne verden.

Det tapte Atlantis på Santorini

Det er noe nesten utenomjordisk ved Santorini. Å gå på den kullsorte vulkangrunnen føles nesten som å spasere på Mars eller en annen planet formet av jord og ild. Grunnen føles jomfruelig skjør, som et ikke helt fullført stykke arbeid.

Historien om hvordan dagens Santorini – eller Thira/Thera som den kalles på gresk – ble til, er som hentet ut av mytologien. Den forteller om hvordan øya for flere hundre tusen år siden steg opp av havet etter en serie vulkanutbrudd, og deretter – rundt 1500 år f.Kr – nesten forsvant igjen i et gigantisk inferno.

Den voldsomme eksplosjonen, kulminasjonen av flere vulkanske utbrudd opp gjennom tusenvis av år, var konsentrert nord på den daværende øya, rundt Nea Kameni midt i kalderaen. Hendelsen ga gjenlyd over hele Egeerhavet, og var – ved siden av Trojas fall – datidens mest kjente og omskrevne hendelse.

Mer enn 60 kubikkilometer med vulkansk aske ble kastet ut i jordatmosfæren, og det hele må ha vært en skjellsettende, apokalyptisk opplevelse for dem som var i stand til å overvære det hele.

Midten av øya forsvant rett og slett i havet, og ser du øyrestene som er igjen ovenifra, danner de i dag en en kjeleform som havområdet i midten henter sitt navn fra. Klippene på vestsiden av den hesteskoformede hovedøya Santorini er mange steder stupbratte, som skjært ut av fjellet med en gigantisk kniv.

Santorinis avsidesliggende strender

Etter den store katastrofen var det flere mindre utbrudd, og Santorini forble lenge ubebodd, inntil den neste store middelhavskulturen inntok øya.

Fønikernes handelsruter strakte seg over store deler av det østlige Middehavet, også til Santorini, men det var dorere (grekere) som etablerte den første større bosetningen i Thira i år 900 f.Kr.

Thira by, også kalt Fira, er fremdeles Santorinis største og viktigste bosetning der den klamrer seg til de karateristiske klippene ut mot kalderaen. Naturens dramatiske tilskikkelse er en virkningsfull kontrast til de lekre, hvitmalte husene, og de mange kirkene med sine tilsynelatende alltid nymalte, blå kupler.

Thira er øyas samlingspunkt, og i sommersesongen blir det fort veldig folksomt i de velholdte, trange smugene. Det skyldes ikke minst cruiseskipene. De ankrer opp i kalderaen nedenfor, og bidrar til at prisene til tider er latterlig høye, og de beste restaurantene fullpakket.

De fleste som kommer hit for et lengere opphold, søker seg derfor som regel til øyas østside, der strendene og de tilhørende resortene ligger. Landsbyen Perissa ligger noen kilometer rett sør for flyplassen og er mest kjent for den sorte lavastranden som strekker seg mer eller mindre i hele landsbyens lengde. Den grove sanden er uvant til å begynne med, men ren og behagelig varm selv på kjøligere dager, og vannet utenfor er krystallklart.

Kamari-stranden ligger rett nord for Perissa, og har flere av de samme kvalitetene. Mange av de mest spennende av de øvrige strendene er ikke like lett tilgjengelige som disse to. Den røde stranda – Red Beach – må du for eksempel klatre litt for å nå, men den blir likevel ganske folksom i sesongen. Den hvite stranda – White Beach – må du ha båt for å nå, mens Agios Georgios helt i sør har det meste du trenger, fra ulike vannsportsaktiviteter til flere strandbarer og små tavernaer.

Det ekstraordinære Santorini

Det er verken strendene, restaurantene eller hotellene som er hovedårsaken til at så mange finner veien til Santorini. Det er derimot noe med stemningen, det lunefulle som hele tiden lurer under overflaten av det som fortsatt er en aktiv vulkan, som trekker. I tillegg til lyset over kalderaen og den dramatiske naturen.

Katastrofen kan ramme igjen. I 1956 skaket grunnen på nytt. Et jordskjelv ødela store deler av Oia i nord, og mange av innbyggerne dro.

Det var likevel ikke verre enn at etter noen år var de fleste tilbake igjen, med nye ideer om fremtiden. De enkle grotteleilighetene som de tidligere hadde bodd i, ble gjort om til små luksushoteller og leilighetskomplekser med formidabel utsikt over kalderaen. Hus og kirker ble pusset opp og malt, hotellanlegg bygget, og strendene ryddet og tilrettelagt for å møte den sterkt økende interessen for de greske øyene generelt, og Santorini i særdeleshet.

Turismen har etter hvert fortrengt det meste som var av landbruk. I dag dyrkes det kun noe vindruer og tomater i skråningene ned mot sjøen på østsiden, knapt nok til eget forbruk. Industrien er redusert til noe eksport av lavasand til sementindustrien.

Ut over det er det reiselivet som regjerer.

– Folk kommer hit for å oppleve det ekstraordinære, mente en hotelldirektør som forklaring på den voldsomme interessen for Santorini.

Seansen som skjer hver kveld i Oia bekrefter det spesielle. Det er noe magisk med øya, noe ubestemmelig forsterket av det duse kveldslyset. Kontrastene mellom de hvite, renskurte steinhusene i landsbyene som klamrer seg til klippekanten, og den kullsorte lavagrunnen er betagende. Som om den dramatiske historien, mytologien og naturen går opp i en større enhet rett fremfor oss. Som om det er første gang vi virkelig ser at sola går ned i vest.

Eller kanskje det rett og slett bare er tanken på alle tings forgjengelighet som får tårene frem hos menneskene rundt meg når det hele er over og øya hylles inn i en skarlagensrød kappe som til slutt går over i svart ...

Fakta om Santorini

Land Hellas
Folketall 13 700
Valuta 1 euro = ca. 7,50 kr
Telefon +30

Turistinformasjon

Å reise til Santorini

Norwegian har en direkte sommerrute til Santorini. I tillegg har flere tur- og charteroperatører, som Apollo og Ving reiser til Santorini.

Spis godt på Santorini

Det er mange greie spisesteder både ved strendene, i landsbyene og på hotellene. Én av øyas mest populære og stemningsfulle er Taverna Metaximas i landsbyen Exo Gonia midt på øya. NB: Sørg for å få bord utendørs, om været tillater det.

Gode hoteller på Santorini

Aegan Plaza Hotel i Kamari ligger bare 30 meter fra øyas kjente, sorte lavastrand, og har fine rom med luftkondisjonering.

5 anbefalinger til Santorini

1. Utforsk Santorini til fots

En fin måte å komme tettere på den mektige naturen er å ta beina fatt og vandre langs eggen av kalderaen fra Thira til Oia. Du kan også klatre opp til gamle Thira og videre til klosteret i Pyrpos midt på øya. Derifra er det en fantastisk utsikt over hele Santorini og kalderaen nedenfor.

2. Dykk i Santorinis kaldera

Området rundt Santorini egner seg utmerket til dykking og snorkling. I området rundt selve vulkanutbruddet for mer enn 3500 år siden ligger det i dag et skipsvrak som det er veldig populært å dykke på. Ta kontakt med ett av dykkersentrene, som kan gi deg gode tips. De sørger også for kurs og utstyr.

3. Besøk Akrotiri på Santorini

Denne landsbyen sør på øya er en 3500 år gammel minoisk landsby bevart i vulkansk aske, ikke ulikt Pompeii utenfor Napoli. Store deler av den er utgravd, og ligger under tak. Ruinene er bemerkelsesverdig godt bevart. Her er hele gater, bygninger og trappeganger intakte, samt minoiske krukker, kar og ferskoer. Med litt innlevelse kan du nærmest se for deg hvordan livet var her rundt år 1500 f.Kr.

Gamle Thira, den klassiske byen bygd på Mesa Vouno 396 meter over havet, ble grunnlagt av dorerne ca. 900 f.Kr., og i ruinene ser du fortsatt spor etter hellenerne og senere romerne.

4. Cruise Santorinis kaldera

Flere selskaper tilbyr en båttur ut på kalderaen og øyene rundt «kjelen». Det går båter både fra Ammoudi- og Armeni-bukten. Seilbåtene Bella Aurora og Thalassa tar deg også med ut på havet i Santorinis sagnomsuste solnedgang.

5. Besøk en vingård på Santorini

Nå er kanskje ikke vinproduksjonen på Santorini av verken den største eller beste sorten, men et besøk på en vingård er uansett en fin anledning å se en annen side av øya. En av de bedre produsentene er Estate Argyros i Episkopi Gonia, som produserer etter den tradisjonelle, santorinske metoden.

ABONNER PÅ REISER & FERIE NÅ

HTML EMBED