Den greske staten hentet torsdag inn 15,5 milliarder euro, rundt 125 milliarder kroner, i friske penger fra det internasjonale kapitalmarkedet.

Ifølge Marketwatch.com tok det bare to timer å gjennomføre tegningen i det tiårige statsobligasjonslånet. Dessuten ble det hentet inn tre ganger så mye penger som de planlagte 5 milliardene euro.

- Det var betydelig interesse, og det ville økt ytterligere hvis bøkene var blitt holdt åpne lenger, sier en anonym kilde til nettstedet.

Ifølge Reuters endte renten på rundt 6,4 prosent. Til sammenligning betaler den norske staten under 4 prosent for å låne penger i ti år.

Hestekur
Lånet ble lagt ut dagen etter at Hellas annonserte en innstrammingsplan for å gjenopprette tilliten til landets finanser. Den nye planen tar sikte på å redusere landets budsjettunderskudd med 4,8 milliarder euro, eller rundt 2 prosent av BNP. Det skal skje gjennom utgiftskutt og skatteøkninger, og dette kommer i tillett til en allerede annonsert innstramming på 4,5 prosent av BNP.

Innstrammingene har resultert i massive protester og streiker i landet.

- Enn så lenge ser Hellas ut til å ha ridd stormen av, sier kredittanalytiker Gavan Nolan i Markit til Marketwatch.com, men han understreker at landet fortsatt har store ndt 10 utfordringer med å refinansiere gjeld fremover. I april og mai forfaller lån på rundt 20 milliarder euro. Inntil dagens lån, hadde Hellas hentet inn rundt 10 milliarder.

Barclays, HSBC, Nomura, National Bank of Greece og Piraeus Bank har tilrettelagt lånet.

Bekymring
Den siste tiden har finansmarkedene blitt stadig mer bekymret over effekten av det store budsjettunderskuddene i mange land. Disse underskuddene er en bevisst politikk for å motvirke den økonomiske nedturen de siste par årene, men i mange land kommer dette på toppen av allerede tung statsgjeld.

Det har blitt spesielt fokusert på Hellas, som ikke bare har høy gjeld og store underskud, men som også har brukt kreative finansinstrumenter for å forsøke å sminke situasjonen. Dette har ødelagt tilliten til statsfinansene.

Andre land som er høyt på bekymringslisten er Spania, Portugal, Irland og Italia, men situasjoner er også bekymringsfull i Storbritannia, og er i ferd med å bli det i USA.