(SIDE2): - Jeg planla aldri å skrive den låta, det var ikke noe jeg måtte ha ut. Men den kom til meg tidlig i vinter, og så ble det sånn. At den i tillegg ble første singel fra skiva, var også tilfeldig - folk mente den fenget, sier Aslag haugen i Hellbillies til Side2.

Låta er «Reise i Lag Med Deg» og hentet fra Hellbillies 13. studioalbum. Den handler om storebroren Arne Sigurd Haugen, som døde plutselig.

- Kanskje den måtte ut av systemet. Men det er en tekst de fleste kan relatere til, om tap og savn.

Vil overraske
Tittelen «Tretten» kommer rett og slett av at skiva ikke var ferdig da den måtte navngis, men de ti låtene er ingen tilfeldigheter. Som vanlig har Aslag laget låtene, tekstene har kommet til etter oversettelse av hans engelske ord.

- Skiva spenner over et stort musikalsk spekter. Klarer vi å overraske noen, så er det jævlig kult. Vi har jo ingen interesse av å gi ut samme skiva på ny, sier Aslag, og fremhever Pille med Bråk som en av sine favoritter. Lars Håvard nevner den samme låta, og trekker også fram Poker som «et heldig øyeblikk».

Hellbillies:
Fra Ål i Hallingdal.
Består av Aslag Haugen – vokalist, gitarist, Lars Håvard Haugen – lead-gitarist, vokalist, Arne Moslåtten – trekkspill, fløyte, Bjørn Gunnar Sando – trommer, Arne Henry Sandum – bass

Startet i 1990, med første plateslipp i 1992. Feirer dermed 20 år som plateartister i år.

Har vunnet tre Spellemannpriser.

Deres 13. album i rekken, «Tretten», kommer 5. november. De har solgt til sammen rundt 700.000 skiver.

Jubileum
Gutta har i år også holdt sammen som plateutgivende band i imponerende 20 år. I løpet av de to tiårene vært gjennom store forandringer - musikalsk, ikke bandmedlemmene - ifølge dem selv. I løpet av årene har det resultert i flere høydepunkter, som Spellemannpriser og gode salgstall. Dermed er det også stas å se tilbake på tiden som band.

- Det er skikkelig moro å kunne feire 20 år. Det er ikke mange norske band som har klart det samme. Vi har hatt en gradvis oppadgående kurve og aldri vært større enn nå, sier Aslag, og Lars Håvard poengterer at overlevelsen som band har sammenheng med at de stadig har forandret seg - og dermed fått nye fans.

- Det må rekrutteres nye fans, ellers forsvinner alle i løpet av fire-fem år. Vi har hatt slike sykluser et par ganger. De som hang med oss på begynnelsen av 90-tallet er borte. De går ikke så mye ut lenger, av kanskje opplagte grunner, smiler han.

Kreativitet
Noe av oppskriften er også at de ved siden av Hellbillies, har hatt en rekke andre prosjekter - solo, spilt med andre band og produsert.

- Det har vært avgjørende for at vi har holdt sammen i 20 år. Man trenger å blåse ut via andre ting. Dessuten har vi lært mye av det, som vi har tatt med tilbake til Hellbillies, sier Lars Håvard.

- Og slik må det være også, for å unngå at vi ender i et kreativt fengsel, legger Aslag til.

HTML EMBED

Fremtiden vil vise
Gutta vet heller ikke om dette faktisk blir den siste skiva de gir ut - den fysiske CD-en er døende og platebutikkene er borte. Haugen-gutta, som begge samler på vinyl, ser det som naturlig at formater innen musikken kommer og går, og synes også at streaming er bare positivt.

- For å få en anselig antall skiver ut til folk, må de nå plasseres blant smågodt og potetgull. Det er helt OK det, det genererer også inntekter. Men CD-en er borte om noen år, og da gjenstår det å få en noenlunde fornuftig fordeling av inntektene fra streaming.

Festaften i Spektrum
24. november blir det jubileumsmarkering med festaften i Oslo Spektrum. Med seg har de en rekke gjesteartister: Rita Eriksen, Jonas Alaska, Frode Nagel Dahl, Are Kalvø og den amerikanske felespilleren Rob Hajacos, som har spilt på flere av utgivelsene deres.

- For oss er det ikke så spesielt å spille i Spektrum, vi har gjort store festivaler tidligere. Men denne gangen er det bare oss, og vi skal prøve å fylle lokalet. Det er selvsagt spennende. Men vi vil kvelden skal skille seg ut fra det vi ellers gjør, og denne kvelden spiller vi selvsagt mange av gode gamle låtene, i tillegg til fire-fem av de fra den nye skiva.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!