Gleden ble kortvarig for Nannestad-ekteparet i 30-årene.

STILL SPØRSMÅL TIL VÅRE BOLIGEKSPERTER NEDERST I SAKEN. De svarer fra klokken 12 torsdag.

På forsommeren 2007 betalte ekteparet -som også har en sønn på fem år - 1,75 millioner kroner for en eldre villa på Nannestad. Innflytting var i august 2007. Eneboligen de hadde kjøpt var eldre, men betydelig oppusset og oppgradert.

LES OGSÅ:Syke av stanken - fikk erstatning

Kort etter overtakelse ble de oppmerksomme på at ikke alt var som det skulle.

- Vi la merke til at det var møkkete - et slags støvlag - i det liggende panelet i stua, sier kjøper til Nettavisen.

SELGE BOLIGEN? Finn megler

«Støvet» - som viste seg å være et brunt pulver - ble tørket vekk, men dukket opp igjen etter kort tid.

- Da tok vi kontakt med Help Forsikring umiddelbart. De kom med en taktsmann.

Takstmannen var ikke i tvil. Han konstaterte hussopp og ga overslag på utbedring. Det han hadde oppdaget var en svært skadelig sopp, som raskt spiser opp treverket i huset.

Selger ble gjort oppmerksom på problemet, og Help reklamerte til selgers eierskifteforsikringsselskap. De sendte etter hvert en egen takstmann.

Boligmarkedet følger du på BOLIGA.NO

Denne takstmannen var imidlertid ikke så sikker i sin sak. Han mente det ikke sikkert kunne sies at det var hussopp. Likevel tok han ikke med prøver til analyse, ifølge Help.

Help fremholdt kravet. På nyåret i 2008 valgte selgers eierskifteforsikringsselskap å sende eksperter fra sopp- og råteskadeselskapet Nomitek.

De tok prøver og konklusjonen var rimelig klar: Dette var hussopp. Nå valgte selgersiden å komme med et tilbud på 350.000 kroner.

- Dette avviste vi, etter som det ikke dekket skaden, sier kjøper til Nettavisen.

Nå krevde Help kjøpet hevet, subsidiært et prisavslag på 638.000 kroner.

Så ble det tatt ut stevning. I rettsmegling godtok kjøper et forlik på 500.000 kroner i prisavslag, samt dekning av takstutgifter på 30.000 kroner og kostnader til advokat med 67.500 kroner - totalt 597.000 kroner.

Ekteparet er fornøyd med utfallet, men legger ikke skjul på at det har vært en tøff periode på nesten to år.

De måtte flytte ut for en lengre periode mens huset ble sanert. Leiekostnadene på flere titalls tusen kroner ble ikke dekket.

- Arbeidene startet 1. mai, og vi kunne flytte inn 1. oktober. Fortsatt er de ikke helt ferdige, sier kjøper til Nettavisen.

Han understreker at det har vært en slitsom periode - spesielt for sønnen på fem år - som måtte tåle lange omveier for å komme til barnehagen.

- Han er veldig fornøyd nå i alle fall, når vi har flyttet inn, sier kjøper.

Advokat Dag Are Børresen hos Help Forsikring mener eierskifteforsikringsselskapene ofte spekulerer i at folk ikke orker, eller har råd til å forfølge en sak for å få erstatning.

- Vi ser dessverre ofte at saksbehandlingen tar altfor lang tid. I denne saken forelå det omfattende dokumentasjon på at det dreide seg om ekte hussopp. Likevel måtte saken til rettsmegling før det kom til en løsning. Dette viser at det hjelper lite å ha rett. Du må også ha god støtte for å få rett. Hvis du ikke har kunnskap om boligtvister, blir du lett avspist med mindre enn du har krav på. Kjøper trenger spesialisert hjelp på sin side for å vinne frem. Dette er dessverre regelen, ikke unntaket, sier han til Nettavisen.

Help Forsikring tilbyr blant annet såkalt boligkjøperforsikring. Dette er en relativt ny type forsikring beregnet på boligkjøpere. Forsikringen sikrer kjøper advokatbistand dersom det skulle vise seg at det oppstår problemer med boligen, og det blir spørsmål om erstatning eller å få mangler utbedret.

En slik forsikring blir på en måte en slags motvekt mot den mer kjente eierskifteforsikringen som de aller fleste selgere nå har tegnet når de skal selge boligen sin. Tallrike eksempler viser at kjøper stiller svakt i møte med et profesjonelt eierskifteforsikringsselskap dersom han opdager en mangel ved huset sitt,

Disclaimer:

Det tas forbehold om at omstendigheter knyttet til enkeltsaker kan legge føringer på det enkelte saksforhold som advokaten ikke kjenner til. Rådene fra Nettavisens ekspertpanel er gitt på generelt grunnlag, og/eller basert på de opplysninger som fremkommer av lesernes spørsmål. Advokatene kan ikke holdes ansvarlig for de rådene som gis.

STILL SPØRSMÅL TIL EKSPERTENE I HELP FORSIKRING HER:

De svarer deg nå.