Gå til sidens hovedinnhold

Arild (59) måtte bunnskrape kontoene for å redde livet

- Kona mi jobbet for livet med å skrape sammen nok penger. Det var snakk om sekunder.

Feiringen av bryllupsdagen på Tenerife ble en dramatisk nær døden-opplevelse for Hvalermannen Arild W. Johansen (59), skriver Fredriksstad Blad.

- Det var virkelig nære på. Forsikringsselskapet nektet å betale for operasjonen. Jeg lå på operasjonsbordet mens min kone jobbet for livet med å skrape sammen nok penger. Det var snakk om sekunder før jeg ville vært død, sier Arild W. Johansen (59) til f-b.no.

For mange er Johansen en velkjent idrettsprofil, som spiller og trener for Fredrikstad Ballklubb og flere andre lag. Johansen er også mangeårig journalist, blant annet for en rekke fagblader.

Han har vært redaktør i Norsk Transport, og startet i sin tid Transportmagasinet.

Reddet av kontakter
Arild W. Johansen og hans nye kone Lise Haugerød (47) dro fra Skjærhalden på Hvaler og til Tenerife for å feire ett års bryllupsdag, da Johansen ble akutt syk.

- Jeg ble hjerteoperert for 12 år siden, og burde tatt hensyn til symptomene, men jeg tenkte jeg skulle kunne holde det i sjakk med nitroglyserin til vi skulle reise hjem igjen, forteller han.

Det han ikke visste, var hvor nær døden han egentlig var.

Blodårene som Feiringklinikken hadde reparert for mange år siden var nå så tette igjen, at han var i livsfare allerede mens han feiret bryllupsdagen.

- Smerte økte på, og jeg skjønte at jeg måtte komme meg til. sykehus. Jeg har heldigvis bodd på Tenerife i seks år tidligere. Derfor hadde jeg en god del kontakter, og derfor fikk jeg ganske fort tak i ambulanse gjennom en venn, slik at jeg kom meg på et privat sykehus, like før det var for sent.

Forsikringsdrama
- Men på sykehuset oppsto mer dramatikk?

- Selskapet bak reiseforsikringen nektet å dekke depositumet på 8000 euro som sykehuset forlangte sikkerhet for, før de ville operere, forteller Johansen.

- Jeg fikk senere vite at det bare var snakk om sekunder, og at pengemangelen kunne ha kostet meg livet. Det er helt forferdelig å tenke på. Jeg har alltid trodd at jeg har vært reiseforsikret, sier Johansen – som også har bodd i både Portugal og i Sverige i mange år, mens han har livnært seg som journalist for norske publikasjoner.

- Jeg har lenge hatt et Visa Gold-kort med ubegrenset kreditt på, men til og med der fikk min kone nei. De ville ikke dekke mer enn 5000 euro, straks de hørte at det var snakk om en sykehusregning, sier Johansen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg visste jo ingenting om all denne dramatikken før etterpå, men jeg skal love deg at jeg eksploderte og ble forbannet, da jeg fikk vite at min kone Lise jobbet som en helt og til slutt så vidt fikk skrapet sammen 8000 euro ved å tømme to kontoer, og operasjonen i siste liten ble gjennomført, forteller han.

- Hun har vært fantastisk, og hun klarte å rydde opp, selv om hun ikke kan språket der nede. I tillegg er hun hjelpepleier, så jeg har hatt fantastisk støtte i henne, sier Johansen.

12 dager i livsfare
- Legene fortalte meg etter operasjonen at jeg var svært nær ved å miste livet, forteller han.

Legeteamet fikk blåst opp de tette blodårene.

- Jeg var halvt bevisst under operasjonen, og jeg husker jeg så operasjonsteamet juble da de endelig fikk åpnet årene, forteller han.

- I tillegg fikk jeg dobbeltsidig lungebetennelse, og jeg lå på intensivavdeling i 12 dager før faren var over. Det var et mareritt og en forferdelig opplevelse, sier Johansen.

Nytt år, nytt liv
Natt til julaften var han endelig tilbake på Hvaler, i det lille huset ved Kiwi på Skjærhalden, som familien flyttet inn i for fem år siden.

Johansen kommer opprinnelig fra Oslo, mens kona Lise Haugerød (47) er fra Vesterøyk. Han har en sønn (41) og en datter (37) fra tidligere forhold, fire barnebarn – og nå har familien fått en helt ny og viktigere betydning i livet hans.

- Jeg har dessverre ikke vært flink til å ta vare på min egen helse. Blant annet har jeg røkt som en svamp. Men denne opplevelsen har virkelig fått meg til å endre syn på hva som er viktig her i livet. Jeg har selvsagt vært glad i familien min tidligere også, men nå forstår jeg hvor viktig familie er, på en helt annen måte. Alle kom ned for å besøke meg mens jeg lå syk på Tenerife. Nå ønsker jeg intenst å leve, for å få være sammen med dem. Og nå er det nok slutt på stress og journalistikk for min del, sier han.

- For et par uker siden hadde jeg bare 12 prosent hjertekapasitet. Det er å være nesten død. Hjertet hadde knapt nok tålt at jeg løftet hånden, før jeg hadde vært ferdig. Nå er jeg hjemme i god behold. Jeg har gjennomført en tur på litt over to kilometer i skogen på Hvaler. Jeg er på vei tilbake til livet, håper jeg.

- Hvordan oppleves det å komme tilbake til livet, når du har svevd mellom liv og død?

- Både bevisst og ubevisst kommer en masse refleksjoner om livet. Jeg husker jeg så operasjonsteamet rundt meg, og jeg husker et intenst ønske om, og en intens trang til å få leve videre. Om ikke annet så for en liten stund til.

- Nå har jeg fått livet i gave på nytt. For meg blir dette virkelig et nytt år og et nytt liv, sier Arild W. Johansen.

Les flere saker fra Fredriksstad Blad!

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken