(SIDE2): Det koster deg så lite, og gir deg så mye.

Lev lenger

Alder er bare et tall, og en 60-åring kan være i like god form som en 30-åring, men en 30-åring kan også ha fysisk alder tilsvarende en på 60 år.

Det er flere ting som kan være med å påvirke helsa, både nå og senere, og med inspirasjon fra helsenettstedet Health.com har vi listet opp 9 vaner som nettopp kan være med på å avgjøre hvor frisk du holder deg og som kan være med på å forlenge livet ditt.

1) Ha sex

Forskning viser at det er sterke bånd mellom hvor fornøyd man er med sexlivet og hvor fornøyd man er med seg selv, både psykisk og fysisk. Å ha samleie kan bidra til å motvirke depresjon og stress, i tillegg til å styrke immunforsvaret, hevder helsenettstedet Health.com.

Les også: Derfor bør du ha sex

2) Hjelp andre

Det gir en god følelse å hjelpe andre, og ikke minst så er det godt å få et takk og et bredt smil tilbake. Man blir glad og fornøyd med seg selv, og flere studier tyder på at hjelpsomhet blant annet er med på å senke blodtrykket når vi stepper opp for andre.

3) Drikk kaffe

Kaffe har vist seg å ha flere helsefordeler. Et par kopper om dagen kan for eksempel minske risikoen for kreft og hjertekarsykdom. Dessuten kan koffeinen i kaffen kvikke deg opp og forbedre din fysiske prestasjon, slik at du kanskje blir enda litt mer fornøyd med treningsøkta.

4) Sov godt

Nok søvn er selvfølgelig viktig for å være opplagt og å holde konsentrasjonen og energinivået oppe. I tillegg så er gode søvnvaner med på å redusere risikoen for å utikle hjertekarsykdommer, overvekt, depresjon og demens, ifølge flere studier.

Hvor mange timer søvn du trenger hver natt er individuelt, og nylig gikk forskere igjennom 312 forskningsartikler hvor å finne ut hvor mye søvn vi egentlig trenger per natt.

5) Fysisk aktivitet

Dette punktet var vel kanskje ikke så overraskende? Men man kan ikke få sagt det ofte nok; fysisk aktivitet er livsviktig. Å bruke kroppen sin reduserer risikoen for å utvikle flere livsstilssykdommer, du får et sterkere hjerte og en sterkere kropp, og samtidig så vil ofte trening og mosjon frigjøre endorfiner som rett og slett gjør deg gladere og mer fornøyd.

6) Å opprettholde en normalvekt

Dette var vel heller ingen stor overraskelse? Som mange nok er kjent med så vil overvekt og fedme øke risikoen for flere livsstilssykdommer som blant annet diabetes type 2 og hjertekarsykdommer. Å være undervektig kan påvirke evnen til reproduksjon samt føre til større risiko for benskjørhet, svekket immunforsvar og anemi.

7) Vær forsiktig med alkoholen

Én ting er at alkohol og fylla kan svekke konsentrasjonsevnen og få deg til å ta større sjanser som du normalt ikke ville ha gjort i en edru tilstand. Men mye alkohol over lengre tid kan også blant annet føre til høyt blodtrykk, hjerneslag og leversykdom, ifølge Helsenorge.no.

8) Kutt røyken

Kanskje enklere sagt enn gjort? Men det er i alle fall liten tvil om at det å stumpe røyken er sunt for både deg og de rundt deg. Det å røyke er skadelig på mange måter og kan blant annet føre til kols, hjertekarsykdom og kreft. I tillegg så kan du spare hundrevis, ja, kanskje titusenvis av kroner hvert år ved å kutte ut denne uvanen.

9) Stress ned

Stress er en stor utfordring for mange i hverdagen. For mange baller i luften og knapt med tid, er et velkjent fenomen. Stress over lang tid, kan medføre helseproblemer, skriver Norsk Helseinformatikk.

Det å roe ned, hvile og å gjøre aktiviteter som får deg til å slappe av vil gi deg nødvendig påfyll som kan hjelpe deg til å takle hverdagsstresset.

Forfatter og inspirator Øyvind Hammer skriver blant annet følgende i sin bok «Hammerkoden»:

«Enkelte mennesker er en del av livet ditt enten du liker det eller ikke. Du kan ikke alltid velge hvem du vil omgås, men du kan velge din omgang med dem».

LES HELE SAKEN HER: Slik håndterer du energivampyrer