Gå til sidens hovedinnhold

Svarer med tankene sine

Den hjerneskadede mannen svarer legene kun ved å tenke svarene.

(SIDE2): Britiske og belgiske forskere har brukt en hjerneskanning-teknikk der funksjonsmagnetiske gjenlydforestillinger har gitt en hjerneskadet pasient muligheten til å kommunisere sine tanker til omverdenen.

Les mer fra Side2 her

Svarer med hjerneaktivitet
Testresultatene viser at mannen er i stand til å tenke «ja» eller «nei» ved å endre sin hjerneaktivitet når han blir stilt spørsmål melder nyhetskanalen Sky News. Legene skannet mannens hjerne når han fikk spørsmål som for eksempel «Heter faren din Thomas?»

- Vi ble overrasket da vi så resultatene som viste at han klarte å svare riktig på spørsmålene som ble stilt ved å endre sine tanker og hjerneaktivitet, sier lege Adrian Owen som var med i forskningsteamet.

Nye kommunikasjonmuligheter
Pasienten, som fikk en hjerneskade etter en bilulykke i 2003, har fått en mulighet til å kommunisere sine tanker til omverdenen. Mannen på 29 år var èn av 23 personer som var med i forskningsprosjektet. Skanneren oppdaget tegn til bevissthet i fire av pasientene som var diagnotisert i en vegetativ tilstand.

- Resultatene fortalte oss at mannen ikke var i en vegetativ tilstand, og for første gang på flere år det blitt gitt pasienten en måte å kommunisere på, forteller doktor Owen.

Metoden forskerne har brukt kan tyde svar på spørsmål via hjerneaktivitet hos friske personer med 100 prosent nøyaktighet, men det har aldri før vært testet på pasienter som ikke kan snakke eller bevege seg. Eksperter sier at resultatet betyr at alle pasienter i koma-lignende tilstander bør vurderes og det kan endre måten de blir tatt vare på i fremtiden.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken