(SIDE2): Forskere ved NTNU i Trondheim har siden 2008 forsket på viktigheten av kondisjon (oksygenopptak). Funnene viser at god kondisjon er viktigere for helsa enn først antatt.

Kondisjonstall
Studien har også gitt et kondisjonstall for menn og kvinner, som sier noe om den generelle kondisjonen i normalbefolkningen. For kvinner er dette 35 ml/kg/min, for menn 45 ml/kg/min.

- Veldig viktig er også funnet vårt som viser at ligger du under dette tallet, er risikoen for at du utvikler hjerte- og karsykdommer veldig mye større, sier bioteknolog og forsker Anja Bye til TV2.

Kalkulatoren finner du på NTNUs sider her!

Ligger man under dette tallet, bør man trene opp oksygenopptaket, for slik å komme ut av faresonen. 5000 trøndere har deltatt i studien.

ALDER

KVINNER

MENN

20-29 år

45 ml/kg/min

55 ml/kg/min

30-39 år

40 ml/kg/min

50 ml/kg/min

40-49 år

38 ml/kg/min

47 ml/kg/min

50-59 år

34 ml/kg/min

42 ml/kg/min

60-69 år

31 ml/kg/min

39 ml/kg/min

Over 70 år

27 ml/kg/min

34 ml/kg/min

Hjertesykdommer
Kondisjonstallet ble omtrent fem prosent lavere for hvert tiår økende alder for begge kjønn. Kvinner og menn som hadde lavere kondisjon (uavhengig av alder) enn gjennomsnittet for sitt kjønn hadde henholdsvis 5 og 8 ganger større sjanse for å ha mange risikofaktorer for hjerte- og karsykdom sammenlignet med de som hadde kondisjonsverdier høyere enn gjennomsnittet.

Det betyr at en trent kvinne på 70 år kan ha samme kondisjonstall som en kvinne på 20 år.

- Du kan trene deg mange år ned i alder, sier Bye.

Forskerne fant også at kondisjon ser ut til å kunne reflektere et kontinuerlig mål på helsetilstanden, og 5 ml/kg/min nedgang i oksygenopptak var assosiert med 60 prosent høyere sjanse for å ha en samling av flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.

Intervalltrening
Så hvordan bør man trene?

Ifølge forskerne på NTNU er intervalltrening metoden for å oppnå bedre oksygenopptaket. Er man utrent, vil to økter i uken få stor betydning for kondisen.

- 4x4 intervalltrening er gunstig for å øke det maksimale oksygenopptaket og fordi det trener kroppens motor, nemlig hjertet, veldig effektivt, sier professor Ulrik Wisløff ved NTNU.

Også toppidrettsutøvere benytter seg av slik intervalltrening, og den passer til løping, svømming og ski.

Se video fra NTNU under for å få vite mer om treningsmetoden:

HTML EMBED

(Kilde: NTNU)

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!