Gå til sidens hovedinnhold

Hvilket land har det beste kostholdet?

Nederland er landet hvor det er lettest å være sunn.

(SIDE2:) Ifølge ny forskning er det Nederland som kan skryte av å være det landet som har de beste forholdene for å spise et sunt og variert kosthold.

Ulike kriterier

Forskere har sett på matinntaket i 125 land og landene har blitt rangert etter flere kriterier. De har vurdert om folk har nok å spise, matpriser og inntekt til befolkningen, kvaliteten på maten og omfanget av kostholdsrelaterte sykdommer. Landene har fått ulike poengsummer fra hver av de ulike kategoriene og Norge havnet på en 13. plass totalt. Vi deler plasseringen med en rekke andre land; Spania, Hellas, Tyskland, Storbritannia, Finland, Kypros og Island.

Fedmeproblematikk

Ifølge resultatene er Nederland det landet med best kosthold blant befolkningen og matvaretilgjengelighet. Nederland tok topplasseringen fordi landet har relativt lave matvarepriser, lave nivåer av diabetes og bedre ernæringsmessig mangfold enn sine europeiske rivaler.

Frankrike og Sveits havnet på annen- og tredjeplass. Blant topp ti finner man også våre naboland Sverige og Danmark i tillegg til blant annet Italia, Portugal og Australia, skriver Daily Mail.

Likevel skal det nevnes at disse landene ikke scoret like bra i alle kategoriene. I Nederland har nesten én av fem en kroppsmasseindeks (KMI) på mer enn 30 som tilsvarer fedme. Det anbefales å ha en kroppsmasseindeks mellom 18 og 25 ifølge Verdens helseorganisasjon.

Australia er ett av de landene med de høyeste nivåene av fedme blant befolkningen, der 27 prosent har en KMI på 30 eller mer.

Både i USA og Egypt er en tredjedel av befolkningen overvektige. Også Fiji, Mexico og Venezuela er det overraskende mange som har fedme, hevder rapporten.

Disse kommer dårligst ut

Tsjad er det landet som kommer verst ut i kåringen. Ifølge forskerne scorer landet dårlig på næringsinnholdet i maten samtidig som den er dyr. I tillegg er de hygieniske forholdene dårlige. Én av tre barn er underernærte i dette landet.

Også Etiopia og Angola kommer dårlig ut sammen med en rekke andre afrikanske land. I flere av disse landene domineres kostholdet av næringsfattige frokostblandinger, røtter og rotgrønnsaker.

Kvaliteten på maten er høyest på Island og lavest i Madagaskar. Saudi-Arabia er landet med den høyeste frekvensen av diabetes, mens landet med det største overvektsproblemet er Kuwait der 42 prosent av befolkningen har fedme.

Oxfam-rapporten viser at Burundi har den største utfordringen når det gjelder underernæring der 67 prosent av befolkningen er rapportert som undervektige.

Forskerne som var med på studien påpeker flere punkter som må gjøres for å løse noen av utfordringene når det gjelder kostholdsrelaterte sykdommer og verdens matfordeling. Dette inkluderer blant annet å investere i landbruk, takle klimaendringer og bedre regulering av matprisene for å sikre en mer rettferdig fordeling.

Topp 10 land med de beste matforholdene:

1. Nederland

2. Frankrike

3. Sveits

4. Danmark

5. Sverige

6. Østerrike

7. Belgia

8. Irland

9. Italia

10. Portugal

Topp 10 land med de verste matforholdene:

1. Tsjad

2. Angola

3. Etiopia

4. Madagaskar

5. Jemen

6. Niger

7. Burundi

8. Mosambik

9. Zimbabwe

10. Sierra Leone

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken