(SIDE2): Kan man påvirke forbrenningen?

Mange myter

Kroppens forbrenning handler om prosessen hvor kroppen bruker det du spiser og drikker til å lage energi, skriver Norsk Helseinformatikk (NHI.no).

Du bruker også energi når du hviler, for å opprettholde kroppens grunnleggende energibehov, og dette kalles hvileforbrenning. Hvileforbrenningen din utgjør cirka 60-75 prosent av kaloriene du forbrenner hver dag.

Menn har ofte mer muskler enn kvinner, og dermed en høyere hvileforbrenning. Når vi blir eldre, mister vi muskelmasse. Dette fører til lavere forbrenning i hvile, ifølge NHI.no.

Det finnes mange myter og meninger om hva som fungerer best for å øke kroppens energiomsetning.

Du har kanskje hørt om at chili eller kaffe kan være gode triks, men det er ikke nok ikke alle påstandene som stemmer like godt.

Kaffe

Det sies at en kopp med svart kaffe kan minste apetitten i tillegg til å øke forbrenningen. Koffein er i både kaffe og energidrikker og dette er med på å øke hjertefrekvensen, og derfor også med på å «øke forbrenningen», skriver Expressen.se.

Ernæringsfysiolog Sofia Antonsson forklarer til den svenske avisen at det blir riktig å si at kaffe bidrar til at man får litt mer energi og at dette også kan bidra til at man presterer bedre.

Muskler

Det sies at kondisjonstrening er det som gjelder for maksimal fettforbrenning, men visste du at jo mer muskelmasse du har, jo høyere forbrenning har du?

- Dette er helt soleklart. En trent person har en høyere hvileforbrenning sammenlignet med en utrent person. En høyere muskelmasse bidrar til en høyere basalmetabolisme, forklarer Sofia Andersson og anbefaler absolutt styrketrening hvis man ønsker å øke forbrenningen på lang sikt.

Vann

Du har kanskje hørt at det er viktig å drikke nok vann om man ønsker å holde vekten? Men kan vanninntaket påvirke kroppens forbrenning?

- Det å drikke nok vann har egentlig ingenting med selve forbrenningen å gjøre. Men det er viktig med en god væskebalanse i kroppen slik at man unngår å bli dehydrert og dermed prestere dårligere, påpeker kostholdeksperten.

Antonsson forklarer at man allerede ved lett dehydrering ser man at presterer 20 prosent dårligere på trening.

Sitronvann

Kan en glass med vann og sitronskiver ha noe å si for forbrenningen?

Nei, mener ernæringsfysiolog Sofia Antonsson. Men hun påpeker at at det likevel ikke er så dumt å starte dagen med et glass varmt sitronvann da mange opplever at man får en bedre og roligere mage av denne drikken.

Kaldt bad

Jo kaldere vann, desto flere kalorier forbrenner du? Eller?

Joda, ifølge Sofia Antonsson så bruker kroppen mer energi på å holde kroppen varm når man bader i kaldt vann.

- Og det samme gjelder også andre veien. I badstu må kroppen jobbe hardere for å kjøle seg ned, noe som bidrar til at man bruker mer energi og flere kalorier.

Sterkt krydder

Hve med chili og andre sterke kryddervarianter?

- Sterk krydret mat kan øke kroppstemperaturen og jeg kan forestille meg at det kan øke forbrenningen noe, men da snakker vi om cellenivå, sier Antonsson.

- Det handler ikke om flere hundretalls kalorier, men heller relativt få. Det er ikke dumt å spise krydret mat, men det er heller ikke noe supertriks for å øke forbrenningen, mener ernæringsfysiologen.