Gå til sidens hovedinnhold

Smertestillende øker risikoen for blodpropp

Nå vil EU skjerpe advarselen mot pillene.

(SIDE2): Personer med hjerteproblemer bør være ekstra forsiktige.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Undersøkte flere tusen pasienter
En større, dansk undersøkelse fra Arrhus Universitet viser at smertestillende tabletter øker risikoen for hjerteflimmer og blodpropp i hjerte, bein og lunger, skriver Videnskab.dk.

- Vi vet fra tidligere studier at flere NSAID-preparater øker risikoen for hjerteflimmer og blodpropp i hjertet. Men i vår nye studie ser vi også at pasienter som tar NSAID-medisin også har økt risiko for å få blodpropp i bein eller lunger, forteller lege og forskningsleder Morten Schmidt fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Totalt så har Schmidt og hans forskningsteam undersøkt 8368 sykehuspasienter som hadde hatt blodpropp i beina eller i lungene i perioden mellom 1999 og 2006. Deretter så de på hvor mange av pasientene som hadde brukt et respektbelagt NSAID-preparat innen de siste seksti dagene før de ble innlagt.

Hver eneste av de 8368 pasientene ble deretter sammenlignet med opplysninger fra en kontrollgruppe. Denne bestod av ti tilfeldige personer med samme kjønn og alder som personen med blodpropp. Alt i alt har forskjerne gjennomgått data til 90586 personer.

- Undersøkelsen viser at de som tar NSAID-medisiner dobler risikoen for blodpropp i beina eller lungene. I vår studie ser det ut til at risikoen for blodpropp øker uavhengig hvilket NSAID-preparat man tar. Men når det gjelder blodpropp i hjertet har andre undersøkelser vist at det er forskjell på risikoen mellom de ulike preparatene, sier Schmidt.

Les informasjonsvedlegget
De smertestillende tablettene kan også være ugunstig for lever og nyre samt øke risikoen for magesår. Noen av de mest kjente NSAID-preparatene her i Norge er for eksempel Voltaren og Ibuprofen.

Overlege Doris Stevner sier til nettstedet at man er klar over de forskjellige bivirkningene ved bruk av denne typen medisin.

- Vi anbefaler at pasienter med hjerteproblemer ikke tar slike preparater. Generelt bør man ta disse i lave doser og ikke bruke de i over lengre perioder.

Den danske overlegen er også medlem og EUs bivirkningskomite og her arbeider de for tiden med å få skjerpet anbefalingene rundt bruken av NSAID-midler. Komiteen skal blant annet denne måneden se på resultater fra flere ferske studier om bruken av NSAID-preparater og bivirkninger rundt dette.

Hvis du føler deg usikker på om det er trygt for deg å bruke smertestillende tabletter anbefaler Stevner at man snakker med sin egen fastlege. Det er også en god ide å lese bruksanvisningen og informasjonspapiret som følger med preparatene.

FAKTA OM NSAID-PREPARATER

* NSAID står for «Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs». Dette er en større gruppe av ulike legemidler som til felles har en betennelsesdempende effekt.

* De smertestillende pillene brukes blant annet mot muskel- og senebetennelse, feber, migrene og menstruasjonssmerter.

* Enkelte typer av NSAID-preparatene kan kjøpes uten resept.

* Det finnes flere mulige bivirkninger, men alvorlige problemer forekommer sjeldent. De hyppigste probleme er magesmerter, kvalme, oppkast, diaré, tretthet og svimmelhet.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken