Gå til sidens hovedinnhold

Ikke glem dette

Småspising og sprukne lepper kan misfarge tennene dine.

(SIDE2): Ikke ødelegg tennene dine med disse uvanene.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Å pusse tennene to ganger om dagen og regelmessige besøk til tannlegen er gull verdt for å opprettholde en god tannhelse. Men det er også mye mer som påvirker tannemaljen og colgate-smilet ditt, skriver Shape.com.

Du gidder ikke å bruke tanntråd
Det er faktisk en god del av oss som ikke «har tid» til å bruke tanntråd og heller tror at en tyggegummi erstatter denne jobben. Men bruker du tanntråd èn gang om dagen opprettholder du sunne og rene tenner ved å fjerne plakk som er den ledende årsak til hull i tennene og tannkjøttsykdommer.

Tanntråd er en god investering til å slippe unna uønskede besøk til tannlegen.

Du drikker mye brus
Både vanlig og sukkerfri brus inneholder fosforsyre som sliter på tennene. Bruker du sugerør når du drikker brus blir det mindre slitasje, og det hjelper også å rengjøre tennene etter du har drukket brusen.

Du bruker tennene som verktøy
Unngå å åpne potetgullposer eller lignende med tennene. Hardt godteri som for eksempel karamell eller å tygge isbiter er heller ikke noe de setter pris på.

Dette kan føre til «knekking» av tanner, generelle tannskader og ødelagte fyllinger.

Du småspiser
Hver gang du spiser noe lager bakterier i munnen syrer til å bryte ned maten. Men disse syrene kan også angripe tennene dine og gjøre de mindre sterke. Å spise rå, fast frukt og grønnsaker etter måltider kan hjelpe.

Å tygge sukkerfri tyggegummi etter du har spist bidrar også til å forebygge hull fordi dette øker spyttproduksjonen som «vasker bort» de angripende syrene.

Du tar ikke problemene på alvor
Blødende tannkjøtt og kronisk dårlig ånde kan være kjennetegn for tannkjøttsykdom. Sliter du med dårlig ånde kan det hjelpe å drikke mer vann fordi vann og spytt fjerner overflødige bakterier. Skrap også overflaten av tungen med en «tungeskraper».

Børst tennene dine og bruk tanntråd daglig for å hindre tannkjøttplager. Hvis symptomene vedvarende lenger enn noen få dager, bør du kontakte tannlege.

Du unngår tannlegebesøk
Det anbefales faktisk å få sjekket tennene sine to ganger årlig. Har du mistanke om hull i tennene eller tannkjøttsykdom bør du oppsøke tannlege snarest. Hvis du unngår dette kan problemene utvikle seg til å bli verre.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Du ignorerer leppene dine
Selv om du har rene tenner og frisk pust, så vil ikke smilet ditt være det beste om det er innrammet av tørre, sprukne lepper.

Huden på leppene er tynnere enn andre steder på kroppen og er spesielt utsatt for tørrhet og miljøendringer. Bruk en fuktighetsgivende leppomade hver dag da dette bidrar til å holde leppene myke og glatte.

Du pusser for hardt
Bruker du for mye press når du børster tennene dine kan du slite vekk den beskyttende emaljen og få problemer med «krympende» tannkjøtt.

Det aller beste tipset er å bruke en myk tannbørste, altså den som heter «soft», og puss med sirkulære bevegelser i to minutter minst to ganger om dagen.

Misfarging
Det er ikke bare røyk som misfarger tennene dine. Husk også at mat og drikke som gir synlige flekker på klær og tøy, også gir flekker på tennene dine. Dette er for eksempel rødvin, cola, soyasaus, te og kaffe.

Kommentarer til denne saken