Gå til sidens hovedinnhold

Derfor bør du sjekke fargen på urinen din

Disse fargene kan være et tegn på at noe er galt.

(SIDE2): Urinen din kan fortelle mye om din helsetilstand.

Fargeskala

Å undersøke hva slags farge på urinen din er kanskje ikke noe du gjør hver gang du har vært på do, men det er slettes ikke så dumt å sjekke en gang i blant. En unormal tissefarge kan nemlig være et tegn på at noe er alvorlig galt.

En amerikansk helseklinikk i Ohio har laget en fargeskala som forklarer deg når du bør bli bekymret og få en grundigere undersøkelse hos en lege. Skalaen viser ulike farger urinen din kan ha og ikke minst en mulig forklaring av fargen på urinen.

De amerikanske legene fra klinikken forklarer at en normal urinfarge vil kunne variere i ulike fargetoner fra en mørk gulfarge til en svak gulfarge.

- Fargen på urinen kan si mye om helsetilstanden din og hva som foregår inne i kroppen. En unormal urinfarge bør man ta alvorlig og som en advarsel, sier legene skriver Daily Mail.

Mat påvirker farge

Drikker du mye vann blir urinen blank, mens drikker du lite blir den veldig gul. En normal urin har en svak gulfarge, mens en mørk honningfarget urin indikerer at du straks bør få i deg mer væske. Har du derimot mørk, ølfarget tiss kan dette være et tegn på lever- eller gallesykdom.

Rødfarget urin trenger ikke å være bety at noe er galt i det hele tatt. Ifølge fargediagrammet kan man få rødfarget urin ved å spise ulike matvarer som for eksempel bønner, rødbeter, blåbær og rabarbra. Men har du derimot rødfarget urin uten å ha spist mat som kan gi påvirke tissefargen, kan urinen inneholde blod - noe som du absolutt bør få undersøkt nærmere. Dette kan nemlig være et symptom på blærekreft, nyreproblemer, prostataproblemer eller blærekatarr.

Er urinen grumsete eller lukter annerledes enn til vanlig, kan det blant annet indikere at man har urinveisinfeksjon.

I svært sjeldne tilfeller kan urinen også være blå eller grønn. Dette kan skyldes fargestoffer i mat eller medisinbruk, men det kan også være på grunn av en ulike sykdomstilstander eller bakterier i urinrøret. Hvis du opplever dette og fargen på urinen ikke endrer seg bør du oppsøke lege så fort som mulig.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken