(SIDE2): Det er sommerferie og endelig har vi tid til å være sammen med familie og venner. Men bading og utendørs aktiviteter har fått konkurranse av Instagram og dataspill.

I stedet for å faktisk nyte den vakre solnedgangen er mange mer opptatt av å knipse et kult bilde med riktige farger for så å legge det ut på Instagram og se hvor mange «likes» man får.

Foreldrene må ta ansvar

- Mobilen har blitt den nye sigaretten. Vi tar den frem så fort vi kjeder oss, sier Patrik Wincent (37) til svenske Aftonbladet. Han arbeider som terapeut og hjelper foreldre og barn som sliter med å komme seg bort fra skjermen.

- Vi er konstant ute etter bekreftelse i spill og på sosiale medier. For visse personer kan dette bli en tvanglidelse, mener Wincent.

Han får støtte av Sven Rollenhagen, spesialist i dataavhengighet.

- Hvis barna velger bort andre interesser og bare sitter foran datamaskinen eller med telefonen er dette et faresignal, hevder Rollenhagen.

Både store og små kan bli for opphengte i mobilen og sosiale medier, og Wincent mener det derfor er ekstra viktig at de voksne går foran som et godt eksempel.

Det hjelper ikke å mase på de yngre om at de skal gå ut å leke hvis foreldrene stadig sitter med øynene klistret til en skjerm.

- Dette gjelder ikke bare barna. Også de voksne sitter stadig og taster på mobilen.

Alltid tilgjengelig

Rollenhagen mener det er viktig å finne en balanse mellom det å være sosial sammen med andre og det sosiale livet på skjermen.

Han frykter at mange føler et press om å hele tiden være tilgjengelig og å svare med en gang med dagens moderne teknologi.

- Men det er en balansegang. For eksempel så synes mange tenåringsjenter at det er kult og godt å få en bekreftelse og det er viktig å ikke fjerne dette helt, sier Rollenhagen.