Gå til sidens hovedinnhold

Ingen var forberedt på det de fant i guttens munn

Forbløffende lidelse

Han klaget over smerter i kjeven. Årsaken var forbløffende.

Voksne mennesker har normalt 28 tenner, dersom man ikke teller med visdomstennene.

Den indiske unggutten Ashik Gavai skiller seg i så måte kraftig fra gjennomsnittet. Han dro nylig til legen for å undersøke en kul i munnhulen, etter å ha vært plaget av hevelser og smerter i kjeven i lengre tid.

Sjokkerende årsak

Ashik er 17 år gammel, en alder da mange tenåringer kan få problemer fordi visdomstennene vokser og legger press på tennene rundt. For Ashik skulle det imidlertid vise seg at årsaken til problemene var en helt annen, og atskillig mer sjokkerende.

Legene slet først med å finne årsaken til ungguttens problemer. De vanlige problemene med visdomstenner ble raskt utelukket, men ytterligere tester ga heller ingen svar.

Først 18 måneder etter at han begynte å klage over smerter og ubehag, bestemte kirurgen Sunanda Dhiware hos J.J. Hospital for å ta skalpellen fatt for å løse mysteriet. Det hun fant var forbløffende.

Som klinkekuler

Snittet i munnhulen avdekket en rekke "tenner" av varierende størrelse. Noen var små som erter, andre var på størrelse med en klinkekule.

Det viste seg at Ashik led av tilstand hvor dentin (tannben) og emalje vokser "vilt". Dermed dannes det "tenner", som egentlig regnes som godartede svulster, i munnen.

Tilstanden er velkjent, men Ashiks tilfelle var ekstremt. Etter en syv timer lang operasjon hadde kirurgene fjernet vanvittige 232 "tenner".

Sannsynligvis rekord

Til IBTimes uttalte Sunanda Dhiware at dette var langt flere enn i andre kjente tilfeller.

Etter det hun kjente til, har rekorden lenge vært 37 slike tannsvulster. Ashik toppet altså dette med nesten 200.

Nedenfor kan du se et nyhetsklipp fra indisk TV. Innslaget er ikke tekstet, men man kan se "tennene" som ble fjernet fra stakkars Ashiks munn.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken