Gå til sidens hovedinnhold

Dette gir treningsenergi

Det du bør spise og drikke når du trener - og det du bør styre helt unna!

(SIDE2:) Hva bør du spise når du trener, og hvorfor?

HTML EMBED
window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: 'your app id', status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement('script'); e.async = true; e.src = document.location.protocol + '//connect.facebook.net/en_US/all.js'; document.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vi har plukket ut et knippe ting folk ofte putter i seg når de trener, og spurt en treningsekspert hvordan disse mat- og drikkevarene påvirker kroppen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Produktsjef i Sats, Halvor Lauvstad, svarer på om du bør spise banan, sjokolade, energibar, nøtter, eller drikke sportsdrikk, vann, kaffe eller melk når du trener.

SPORTSDRIKK:

Når: - Smart å drikke sportsdrikk dersom man trener kondisjon i 45 minutter eller mer, dersom man trener med relativt høy intensitet.

Påvirkning på kroppen: - Gir deg raskt energi når du trenger det. Sportsdrikk inneholder karbohydrater som tas opp og gir energi nesten umiddelbart etter at drikken er inntatt. Dette er svært nyttig når man skal holde høy intensitet over lang tid (+ 45-60 minutter) siden yteevnen reduseres når karbohydratlagrene begynner å gå tomme (noe de normalt gjør etter ca. 1 times hard kondisjonstrening for de aller fleste)

SJOKOLADE (vanlig):

Når: - Kan være et alternativ for å få i seg rask energi dersom man trener lenge og med relativt høy intensitet (+ 60 minutter).

Påvirkning på kroppen: - Gir deg relativt raskt energi når du trenger det, men det tar lengre tid for sjokoladen å virke enn sportsdrikk siden det ikke er flytende. Sjokoladen gir ingen væsketilførsel så det er et dårligere alternativ enn sportsdrikk i de fleste tilfeller. Er som regel «energitett», det vil si at det gir mye energi (kcal) pr. gram.

BANAN:

Når: - Som sjokolade, kan det være et alternativ for å få i seg rask energi dersom man trener lenge og med relativt høy intensitet (+ 60 minutter).

Påvirkning på kroppen: - Gir deg relativt raskt energi når du trenger det, men det tar lengre tid for bananen å virke enn sportsdrikk siden det ikke er flytende. Banan gir liten væsketilførsel så det er et dårligere alternativ enn sportsdrikk i de fleste tilfeller. NB! Banan er best egnet når man går på ski eller sykler. Ved løping er det vanskelig/ubehagelig å spise en banan (tygge mens man puster mye og ikke minst «skvulpingen» i magen etterpå). Er ikke spesielt «energitett», det vil si at det gir begrenset energi (kcal) pr. gram.

KAFFE:

Når: - I utgangspunktet kun som en mental oppkvikker mot slutten av lange og harde treningsøkter/konkurranser.

Påvirkning på kroppen:- Gir ingen muskelenergi, men koffeinet virker mentalt oppkvikkende. Blandes gjerne med annen drikke, for eksempel Cola, slik at man får i seg mye væske totalt sett (+ sukker som gir mye rask energi). Er i utgangspunktet vanndrivende så det anbefales ikke å drikke kaffe med mindre man trenger en mental oppkvikker for å hente ut siste rest av krefter. NB! Har ingen påvirkning på fettforbrenning, slik en treningsmyte forteller om.

VANN/VANN MED SITRON:

Når: - Stort sett hele døgnet enten man trener eller ikke, men spesielt viktig ved langvarig kondisjonstrening (+ 45 minutter)

Påvirkning på kroppen: - Sørger for væskebalanse slik at blodvolumet og dermed yteevnen opprettholdes. Vann med eller uten sitron gir ingen energi, men blandet med sportsdrikk får man både væskeinntaket og energitilskuddet. Ved kortvarig og/eller moderat kondisjonstrening, er det ikke nødvendig å drikke noe annet enn vann.

MELK:

Når: - Etter trening.

Påvirkning på kroppen: - Tilfører væske, karbohydrater og proteiner, noe som er gunstig enten man har trent styrke og/eller kondisjon. Melk oppleves ofte som ubehagelig å drikke under trening, men dersom man synes det er ok, kan melk være et alternativ til sportsdrikk.

Sliter du med motivasjonen? Les her: Best å komme i form nå

ENERGIBAR:

Når: - Før trening dersom man ikke har spist noe de siste 2-3 timene før trening.

Underveis i trening dersom man trenger tilførsel av energi, som et alternativ/supplement til for eksempel sportsdrikk. Kun relevant ved langvarig, hard kondistrening (+75-90 minutter)

Etter trening: - Gir i likhet med melk både karbohydrater og proteiner noe som er gunstig enten man har trent styrke eller kondisjon. NB! Er ofte ikke veldig nødvendig rett etter trening med mindre man har trent hardt/lenge, men for de aller fleste, uansett form og type terning, er det lurt å spise noe rett etter trening for å regulere appetitten. Ved å spise noe rett etter trening, reduserer man som regel den voldsomme sultfølelsen som kommer et par timer etter trening dersom man ikke har spist noe rett i etterkant.

Påvirkning på kroppen: - Tilfører karbohydrater og proteiner, noe som er gunstig enten man har trent styrke og/eller kondisjon og kanskje viktigst for de fleste: det kan regulere appetitten i etterkant av treningsøkten.

NØTTER:

Når: - Aldri, med mindre du har trent eller konkurrert svært lenge og har gått helt tom for energi

Påvirkning på kroppen:- Nøtter gir store mengder energi (kcal) fordi det er mye fett i nøtter. Er derfor, for de aller fleste i de fleste treningssituasjoner helt unødvendig rett og slett fordi man får i seg så mye energi/kcal som man ikke trenger verken til restitusjon eller yteevne. Dette gjelder dog ikke utøvere/personer som konkurrerer lenge med høy intensitet der man trenger energitett mat (som nøtter) for å klare å tilføre nok energi til kroppen i forbindelse med trening og restitusjon.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken