(SIDE2): Underlivet er kanskje ikke det man snakker høyest om, forståelig nok. Det er noe som er privat for de fleste, men også vaginaen fortjener oppmerksomhet, skriver Pamela Madson for Huffington Post.

Hun er skribent og sex- og samlivsrådgiver. Tidligere denne måneden skrev hun et innlegg der hun deler sine tips til hvordan du kan få bedre underlivshelse, eller en «happy vagina», som Madson skriver.

«Når vaginaen din er fornøyd, så er verden et bedre sted å leve», mener skribenten til Huffington Post.

Så langt har over 10 000 mennesker trykket «liker» på innlegget og her er noen av rådene fra sex- og samlivsrådgiveren.

1) Ta av trusene

Gå truseløs og la underlivet ditt puste, skriver Madson. Hun forklarer at vaginaområdet trenger å «få frisk luft», så derfor kan det være lurt å ta av seg trusene når du kommer hjem. Ellers tipser Madon om å bruke undertøy av bomull.

2) Ikke bruk såpe med parfyme

Ifølge Madson er underlivet et følsomt området og parfyrmerte såper kan tørke ut og irritere vagina. Bruk lunkent vann og såpe som ikke er tilsatt parfyme, og ikke overdriv intimvaskingen. Vaginaen renser seg selv og overdreven vasking kan føre til at den normale bakteriefloraen endrer seg.

3) Bruk glidemiddel

Ikke la sengepartneren din gi deg en følelse av at han sprenger hele underlivet ditt når dere har sex. Å ha samleie skal ikke være vondt, og sliter du med tørrhet i skjeden er glidemiddel en god løsning, mener sex- og samlivsrådgiveren.

4) Bruk sexleketøy

Ja, her snakker Madson om ting du kan putte inn i vagina.

«Det handler om nytelse, og det handler også om at vaginaer over femti skal være lykkelige!», skriver hun.

5) Vaginakos

Madson påpeker at også din vagina trenger kjærlighet og oppmerksomhet. Du trenger ikke alltid å jakte på en orgasme, men å beføle skjedeområdet skal være sunt for deg. Bruk fingrene, glidemiddel, sexleketøy eller bare kjenn litt på deg selv, tipser sex- og samlivsrådgiveren.

«Prøv det når du våkner opp om morgenen eller før du sovner om kvelden», skriver hun.

6) Bruk kondom

Du vet det så godt, men en god huskeregel kan aldri gjentas for ofte. Å bruke kondom er det sikreste man kan bruke for å unngå kjønnssykdommer. I tillegg beskytter kondom mot uønsket graviditet. Men visste du at kondombruk også hjelper deg med å beskytte og opprettholde den normale pH-balansen i vagina?

«Det er ikke akkurat sexy å snakke om bakterier i underlivet, men infeksjoner og bakteriell vaginose er heller ikke så deilig!» skriver Madson.

«For å opprettholde en sunn bakterieflora i dette området kan altså det å bruke kondom hjelpe», forklarer hun.