Gå til sidens hovedinnhold

Hemmelig kunstkupp i Bergen

Etter å ha jobbet i det skjulte i et år, har sterke krefter klart å samle over 1000 arbeider i en historisk Nikolai Astrup-samling.

En pådriver for samlingen har vært tidligere samferdselsminister Lars Gunnar Lie, som har deltatt på flere av kunstprofessor Gunnar Danbolts kunstreiser til Jølster kommune.

- Mitt eneste motiv var å holde Astrup-kunsten samlet, og her i landet. Dessuten så jeg det som viktig å få samlingen til Vestlandet og sørge for at en fikk i stand en god avtale med Sogn og Fjordane, og fremfor alt Jølster kommune, sier han til Bergens Tidende.

Største av norsk kunstner

Samlingen er kjøpt fra ekteparet Signe og Jon Chr. Brynhildsen, for et ukjent beløp av Sparebankstiftelsen DNBNOR. Stiftelsen har igjen har laget en avtale om lokaler med Bergen Kunstmuseum. Til sammen dreier det seg om 55 oljemalerier - deriblant flere av hans hovedverk, 94 tresnitt, 52 papirarbeider og 914 barne- og ungdomstegninger.

Samlingen blir den største av noen norsk kunstner, og det kan bli aktuelt at Bergen Museum følgelig må utvide lokalene. I regi av Norge 2005 er flere av bildene på en landsomfattende turné som ender på Lillehammer, men fra og med 2007 vil alle verkene være på plass i Bergen.

- Nest best

Parallelt er det laget en avtale om utlån av enkeltbilder til Astrup-tunet i Sogn og Fjordane som er en viktig turistattraksjon i sommerhalvåret. Dette er kunstnerens hjemkommune fornøyd med.

- Riktignok har vi jobbet for å få samlingen til Sogn og Fjordane, men da det ikke lykkes, er Bergen det beste, sier ordfører Gerd Dvergsdal.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken