(Bergensavisen)

Det har vært stor oppstandelse østpå mens verdens største hangarskip har ligget ved Oslo.

Store folkemengder var samlet da gigantskipet satte kurs ut av Oslofjorden mandag. Ifølge NRK skal den amerikanske marinens største og nyeste hangarskip delta i øvelsen Arctic Challenge Exercise i Vesterålen-området.

Sporingen på skipet og flere av følgebåtene har vært avskrudd i lengre perioder etter avreisen fra Østlandet.

Seiler nordover

Haugesunds Avis melder at et annet amerikansk krigsskip trolig befinner seg i nærheten. Ifølge sporingsdata fra Kystverket befant dette fartøyet seg vest for Egersund i morgentimene tirsdag. Det er forventet at Vestlandet passeres i løpet av ettermiddagen.

Etter hva BA får opplyst skal USS «Gerald R. Ford» ikke innom bergensk farvann. Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) ønsker ikke si noe om amerikanernes videre ferd.

– Jeg har ikke mulighet til å si noe om det av flere grunner. Det ene er operasjonssikkerheten og det andre er at vi ikke ønsker å gi detaljer om hvor og når ting skal skje, sier talsperson Jonny Karlsen ved FOH til BA.

Øvelser underveis

I tillegg er det amerikanerne selv som skal uttale seg om hva deres marine holder på med. Karlsen kan likevel si noe om hva det norske Forsvaret skal gjøre.

– Det er planlagt flere øvelser fremover med amerikanerne, opplyser han.

Flere forsvarsavdelinger, deriblant spesialstyrkene, skal benytte anledningen til å trene sammen med ressursene på hangarskipet under oppholdet i Norge.

– Øving med en slik hangargruppe gir Forsvaret unik mulighet til å utvikle samarbeidet og jobbe tettere sammen med våre viktigste allierte, forteller Karlsen.

Blant annet trekkes amerikanerne til nordområdene for å lære seg å beherske værforholdene og naturen her oppe.

– Det er vær, vind og fjorder som ikke de er vant til. Dersom de allierte skal ha mulighet til å operere med suksess her, så er det viktig at de får trent regelmessig, sier han.