Gå til sidens hovedinnhold

- Syr for 7 kroner timen på H&Ms fabrikk

- Vi får det bare verre og verre, sier 26-åringen som lager klær for Hennes & Mauritiz.

Hennes & Mauritz har de siste årene fått mye skryt for sitt arbeid for tekstilarbeiderne i den tredje verden.

Det er svenske Aftonbladet som har snakket med den anonyme tekstilarbeideren i Kambodsja. Hun forteller at hun jobber på en av foregangsfabrikkene til Hennes & Mauritz for 7 kroner timen. Hun jobber 12 timer hver dag, sju dager i uka, for å få økonomien til å gå rundt.

- Jeg kan ikke hilse på min familie som bor på landet, ikke gå på fester, shoppe, eller noe sånt. Jeg har ikke et sosialt liv, sier 26-åringen til avisen.

Klesgiganten Hennes & Mauritz fikk tidligere kritikk for å bruke barnearbeidere i produksjonen av klær. De siste årene har selskapet blitt svært opptatt av å arbeide for at tekstilarbeidere i den tredje verden skal få det bedre.

Les også: Anniken har ikke handlet klær etter at hun møtte de som lager dem

H&M har i dag tre foregangsfabrikker i Kambodsja og Bangladesh der man jobber for at arbeiderne skal få det bedre.

Aftonbladet har i en måned forsøkt å få intervju besøke noen av fabrikkene, men det ønsker ikke H&M.

Artikkel fortsetter under spørreundersøkelsen

- De tre fabrikkene må få ro og stillhet til å utarbeide denne metoden, sier pressesjef Camilla Emilsson Falk til avisen. Hun sier at man ikke ennå vet om metodene som brukes for at arbeiderne skal få det bedre, vil fungere.

Bakgrunnen er at avisen har laget tv-serien Sweatshop som belyser hvordan tekstilarbeidere i Kambodsja lever.

Avisen har nå skrevet en artikkel der de forteller hvordan H&M i Sverige ikke ville svare på spørsmål rundt disse fabrikkene, men istedenfor holdt et 50 minutter langt foredrag og bildefremvisning.

«Vi ber om å få innlede med å stille spørsmål, men blir nektet. H&M-staben innleder med å gi en forelesning om H&Ms hållbarhetsarbeid, med en bildefremvisning på femti minutter» skriver avisen.

Kommentarer til denne saken