Gå til sidens hovedinnhold

- Det er pølser overalt

Helsedirektoratet mener Jaquesson ser for enkelt på fedmeproblemet.

(SIDE2): - Det blir for enkelt å gi enkeltpersoner skylda for fedme, sier avdelingsleder Henriette Øien i Helsedirektoratet til Side2.

- Velstandsutviklingen har mye av skylda for at folk blir både overvektige og fete. De varene som tidligere var luksusvarer er nå en del av hverdagen vår, sier hun.

Anledningen er oppslaget på forsiden av VG hvor Kari Jaquesson mener fedme i stor grad skyldes at vi er late. Og blogginnlegget der hun sier at man ikke er syk, men feit.

Bakgrunn: Fedme er ingen sykdom

Tirsdag kveld kommenterte hun på NRK Nyheter at de aller fleste er overvektige fordi de ikke klarer noe annet.

- De aller fleste er overvektige fordi de ikke klarer å motivere seg, sier Jaquesson til NRK.

LES FLERE HELSESAKER HER

- For enkelt
Det blir for enkelt å skylde på enkeltmennesket, mener Øien. Hun mener dette er med på å stigmatisere en gruppe mennesker som trenger hjelp.

Hun får følge av professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk ved Universitetet i Oslo som mener utspillet kan gjøre vondt verre.

- Jeg er redd for at utspillet til Jaquesson øker belastningen for de overvektige. Slike moralistiske holdninger kan gjøre det verre, mener han. Han er heller ikke enig med Jaquessons forklaring om at man ikke er rammet av fedme.

- Vi er født med ulike gener og noen av oss er nødt til å være forsiktig med hva vi spiser, sier Solbakk.

Å være fysisk aktiv krever nemlig mye mer av enkeltmenneske i dag enn det gjorde før fordi usunn mat er så tilgjengelig som den er og fordi vi som oftest blir fraktet dit vi skal, enten i form av bil, trikk buss eller heis. Det er nemlig hverdagsaktiviteten som holder oss i form og forhindrer at vi blir overvektige.

- Det krever mer av den enkelte samtidig som det også krever mer at styresmaktene. Overvekt og fedme er et sammensatt problem og til syvende og sist så må den enkelte få lov til å velge å leve sitt liv på den måten de ønsker. Men det betyr ikke at vi ikke skal hjelpe til med å tilrettelegge og forebygge for eksempel ved reguleringer. Røykeloven er et godt eksempel på at reguleringer hjelper på helsa. En annen viktig tilrettelegging er utbygging av tur- og sykkelveier.

- For dårlig
Øien mener strukturelle tiltak hjelper folk med å ta sunne valg, samtidig som tilbudet til de som trenger det må styrkes.

- Helsetjenesten er for dårlig slik den er i dag. Nå må de som lider av sykelig overvekt ofte ty til private klinikker eller hjelpe seg selv på best mulig måte. det er krevende å endre livsstil og derfor er det desto viktigere med oppfølging.

Øien er enig med Jaquesson i at fedme ikke er en sykdom.

- Overvekt og fedme er en risikofaktor for type 2 diabetes, visse former for kreft og hjerte- og karsykdommer og søvnapné. Og risikofaktorer er jo også noe som behandles, selv om det ikke er en sykdom. på lik linje med blodtrykk og høyt kolesterol.

- Pølsemenyer overalt
Rundt 20 prosent av den norske, voksne befolkningen er overvektige og det fins ingen indikasjoner på at prosenttallet kommer til å stoppe der med det første.

- Vi får i oss mer kalorier enn vi forbruker er jo det enkle svaret på hvorfor det er slik. I 2003 drakk vi 129 liter brus i året mens på 50-tallet drakk vi åtte liter i året. Nå er heldigvis brustallene på vei ned, men det er så enkelt å spise usunt i dag. Overalt hvor man går er det tilbud om pølsemenyer, tre boller på tilbud, en ekstra cookie med kaffen også videre. Det usunne er tilgjengelig og det er billig, sier Øien.

Kommentarer til denne saken