Gå til sidens hovedinnhold

- Her dolker han Thorleif Enger i ryggen

Tidenes norske bot skaper ny splid.

Onsdag ble det klart at Økokrim har gitt gjødselkjempen Yara, kjernen i tidligere Norsk Hydro, en rekordhøy bot, samt inndragning av utbytte, på til sammen 295 millioner kroner for grov korrupsjon. Korrupsjon ble foretatt i India, Libya og Russland i perioden 2004.2009.

Nettavisen NA24 avslørte onsdag kveld at Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger er tiltalt for korrupsjon.

Les mer: Økokrim nær tiltale mot Yara-topp

- Enger synes dette selvfølgelig er overraskende og han er nokså forbauset. Den deler jeg. Han mener at det overhodet ikke er grunnlag for disse beskyldningene. Jeg har problemer med å se at det er hold i Økokrims tiltale. Tiltalen gjelder korrupsjon og to enkeltutbetalinger i India og Libya, sier Ellen Holager Andenæs, som er advokat for Thorleif Enger, til Nettavisen NA24.

- Dolker Enger, ledelse og ansatte i ryggen
Det at Yaras ledelse med konsernsjef Jørgen-Ole Haslestad i spissen vedtok boten får Engers advokat til å se rødt.

- Jeg synes at den opptreden som er utvist fra konsernsjefen i Yara er meget ufin. Særlig når det gjelder forholdet i India, hvor samtlige av de som har vært involvert, mener at det er et helt åpent og kurant konsulentoppdrag, sier Ellen Holager Andenæs.

- Dolker Jørgen-Ole Haslestad din klient i ryggen?

- Det Haslestad gjør nå, er virkelig å dolke tidligere konsernsjef, ledelse og ansatte i ryggen, sier Andenæs.

- Var det riktig av Yara å vedta boten nå?

- Jeg mener det er illojalt av konsernsjefen å erkjenne skyld, og forutsette at ansatte har begått straffbare handlinger. Haslestads stadige påpeking av forbedrede regler og rutiner er bare en selvfølgelig utvikling som ikke minst er fremtvunget av den store korrupsjonssaken knyttet til Siemens i Tyskland. Å høre Haslestad fremstå som reformator virker på den bakgrunn absurd, sier Andenæs.

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Yara opplyser at Jørgen-Ole Haslestad ikke har noen kommentarer til Andenæs uttalelser.

Verdens mest korrupte selskap
Haslestad ble håndplukket fra Siemens som konsernsjef i Yara 1. oktober 2008. Samtidig som han var i Siemens-ledelsen, satt Haslestad også i styret til Yara, i perioden ledere i Yara angivelig skal ha drevet med korrupsjon.

Haslestad hadde mer enn 20-års fartstid fra det tyske industrikonglomeratet Siemens, tidenes mest korrupte vestlige selskap. Som straff for den systematiske korrupsjonsvirksomheten måtte Siemens betale historiens største erstatning til den amerikanske stat.

Den ulovlige virksomheten skjedde i den perioden som den nåværende Yara-sjefen var i Siemens ledelse.

Mye av korrupsjonen skjedde ved at Siemens inngikk konsulentavtaler med personer som sto myndighetene nær, som så overførte korrupsjonspengene til de rette personer. Frem til 1999 var det lovlig for tyske selskaper å drive med smøring i utlandet og Siemens hadde rundt 2.700 slike konsulentavtaler.

Les mer: Yara-sjefens fortid fra verdens mest korrupte selskap

Koffertpenger
Nettavisen NA24 avslørte i 2012 at Haslestad ved flere anledninger selv hadde fraktet store summer i kontanter til Siemens utekontorer i Asia.

- De forskjellige selskapene trengte kapital, cash, til å operere. I den sammenheng hadde jeg med meg penger til de ulike enhetene, sa Haslestad.

På direkte spørsmål opplyste Haslestad at han, da han ledet «Siemens Power Generation Asia Pacific» i perioden 1994 til 1996, ved flere anledninger fraktet tusenvis av dollar i kontanter, over flere landegrenser i Asia.

Yara-sjefen ledet en divisjon i Siemens som hadde rundt 35.000 ansatte og som omsatte for rundt 70 milliarder kroner.

Haslestad påpekte at han ikke er navngitt i korrupsjonsrapporten fra SEC, og legger til at Siemens interne granskning ikke fant kritikkverdige forhold rundt ham personlig.

Les mer: Dro fra land til land med penger i kofferten

Staten største eier
Den norske stat er største eier i Yara, og næringsminister Monica Mæland har følgende å si når hun får høre om Yara-sjefens bakgrunn.

- Jeg kommer ikke til å kommentere, eller har noe grunnlag til å kommentere, denne saken, sier næringsminister Monica Mæland til Nettavisen NA24.

- Jeg er opptatt av å opptre ryddig som eier. Vi forholder oss til styret i denne saken. Det er styret som har ansvaret for daglig leder og driften av selskapet. De vurdering styret har gjort i denne anledning får styret redegjøre for.

- Kommer du til å ta det opp med styreleder Bernt Reitan?

- Jeg kommer til å gjennomgå saken, og ikke minst hva som er gjort for at dette ikke skjer igjen, sier hun.

Mer enn 8.000 ansatte
Yara er morselskap i et internasjonalt konsern med virksomhet innen hovedsakelig produksjon og salg av gjødsel og har mer enn 8.000 ansatte over hele verden. Selskapet har hovedkontor i Oslo og er notert på Oslo Børs.

I 2012 hadde Yara en årsomsetning på cirka 84 milliarder kroner og et årsresultat på over 10 milliarder kroner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken