Torsdag lot Norges Bank renta stå stille og senket i tillegg rentebanen.

Det vedvarende lave rentenivået sørger for at flere lån i 2014 rent matematisk er gratis. Det viser en beregning utført av privatøkonom i Sparebank 1 SMN Endre Jo Reite for Nettavisen NA24.

Skattefradrag og inflasjon gir null i lånerente
- Hvis det går som forventet vil rentefradrag og inflasjon i sum spise opp lånerenten for de med godt sikrede boliglån, sier Reite.

Som tabellene nederst viser sørger skattefadraget på 27 prosent av gjeldsrenter, og SSBs estimerte inflasjon på 2,5 prosent i 2014, for at alle lån med rente lavere enn 3,4 prosent blir gratis for låntakerne.

Dersom Norges bank senker renten neste år, eller året etter, vil svært mange av de beste lånetilbudene i praksis bli gratis gitt inflasjon på 2,5 prosent.

– Skulle utsiktene for norsk økonomi svekke seg ytterligere, kan det bli aktuelt å sette styringsrenten ned, uttalte sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag.

Låner gratis i 2014
Nettavisen NA24 sjekket torsdag rentenivået på landets billigste boliglån. Som denne oversikten fra Finansportalen viser er det 10 lån der effektiv rente er 3,4 prosent eller lavere (boliglån for unge på to millioner kroner og sikkerhet innen 70%) . Disse lånene er altså gratis dersom SSBs spådom om inflasjon i 2014 på 2,5 prosent holder stikk.

Se de 10 lånene i tabell nederst i saken

Advarer
Reite kommer imidlertid med en advarsel til landets låntakere.

- Det er en farlig tendens til at vi venner oss til den romslige økonomien som gode lønnsoppgjør og utsikter til fortsatt lave utlånsrenter gir. For det første er det lett å ta på seg store lån i tider med lav rente. Vi blir mindre bekymret for rentekostnadene. For det andre så sparer vi også ikke på langt nær det beløpet vi skulle kunne være i stand til med dagens lave renter, sier Reite.

Han gir dette rådet til alle med gjeld:

- I tider med lave renter er det lett å tenke at lån er billig, men det er også en fantastisk mulighet til å få nedbetalt lån slik at gjelda er lavere når rentene stiger. Når rentene stiger er det ikke like lett å kvitte seg med gjelden, og man blir lett løpende etter kostnadsøkningen.