Gå til sidens hovedinnhold

Her er de nye TV-seriene

Vil nyinnspillingene av Knight Rider eller Beverly Hills, 90210 nå Norge?

Den nye TV-sesongen er i full gang i USA, de mest vellykkede vil trolig nå norske skjermer.

NA24 - din næringslivsavis

Amerikanske TV-serier er og blir den største kilden til import for norske TV-kanaler. Selv om Ylvis-brødrenes vellykkede omgjøring av det japanske TV-konseptet «Human Tetris» i TV Norge-hitten «Ylvis møter veggen» kan bety at dette er i ferd med å forandre seg, vil vi trolig se hovedsakelig amerikanske serier på norsk fjernsyn også i overskuelig fremtid.

Gjør comeback
Høsten er høysesong for TV-titting, og i den anledning lanseres det mange nye serier, samtidig som tidligere vinnere gjør comeback. De mest populære seriene i USA finner vanligvis veien til Norge en tid i etterkant.

Mad Men, Dexter, Californication, Chuck og Entourage er blant eksemplene på amerikanske serier som har fått innpass på norske fjernsynsskjermer, og som for tiden har begynt å vise nye episoder i USA. Etter en tid vil de nye sesongene trolig finne veien hit til Norge.

Saken fortsetter under bildet.

Prøver å slå igjennom
Samtidig er det en hel bråte nye serier som prøver å slå igjennom. Spørsmålet er om de vil overleve møtet med det amerikanske publikumet. Om seertallene blir for lave vil vi neppe få se dem her hjemme.

En måte å få en idé av hva vi kan vente oss på norsk TV fremover er selvsagt å se hvor god mottakelsen er blant kritikerne i amerikanske aviser. Erfaringsmessig holder ikke denne tilnærmingen, dessverre. Selv de mest kritikerroste serier havarere tidlig, Studio 60 er et godt eksempel på dette. Det haglet med lovord, da den tidligere «Friends»-stjernen Matthew Perry gjorde comeback med serien om driften av et studio sterkt inspirert av «Saturday Night Live», men seriens livsløp ble veldig kort. Samtidig kan serier som slaktes av kritikere kan få svært lange livsløp, for eksempel ble det laget hele 11 sesonger av serien om familien Bundy.

Hollywood-børsen
En mer realistisk idé om hvilke show som vil overleve finner man kanskje på den virtuelle film og TV-børsen «the Hollywood Stock Exchange». Hollywood-børsen er en handelsplass der det handles i hvor mye inntekter filmer vil tjene inn, og hvor mange episoder av en serie vil komme ut før den eventuelt kanselleres. Det handles riktignok ikke i virkelige penger, men prediksjonene har vist seg å være ganske gode. Dette er kanskje fordi innsidehandel ikke er ulovlig, men tvert imot oppfordres.

Saken fortsetter under bildet.

Så langt virker traderne bare å være helt overbevist om at to serier går videre. En forventning på at 12,32 av 13 episoder kommer på luften innebærer at minimal risiko prises inn for at en serie får fortsette.

Den ene av disse er «Fringe», som omhandler en kvinnelig FBI-agent som prøver å finne løsningen på mystiske fenomener i samråd med en institusjonalisert forsker.

Relanseringer
Den andre er «90210», en ny start på serien «Beverly Hills, 90210», som gikk sin seiersgang over TV-skjermene på hele 90-tallet. Den nye utgaven har fortsatt med seg en liten håndfull av de originale skuespillerne, selv om fokus nå ligger på den yngre generasjon.

Saken fortsetter under bildet.

Ikke alle forsøk på å starte opp igjen en gammel franchise går like godt. NBC har gjort et forsøk på å bringe tilbake «Knight Rider» 80-tallsserien om den snakkende bilen som har mange triks under skroget. I den gamle versjonen falt rollen som bilens sjåfør til «Baywatch »-stjernen David Hasselhoff, som for tiden er dommer for den amerikanske versjonen av «Norske talenter». TV-seerne har ikke lagt sin elsk på prosjektet, som også har fått totalslakt i media. Tre episoder har allerede nådd luften, med den fjerde planlagt i morgen. Hollywood-børsen er inne med en prediksjon på 3,22 episoder totalt, noe som skulle tilsi at investorene tror serien vil kanselleres allerede nå.

Første offer
Høstens foreløpig første offer er Fox sin hotell-sitcom «Do Not Disturb», som endte sine dager etter tre episoder på luften.

Den komplette listen over serier som handles på Hollywood-børsen finner du under.

Forvented antall episoder for høstens TV-serier per 14. oktober:

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken