Gå til sidens hovedinnhold

Her er de svarte diamantene

Dio. Kiss. Black Sabbath. Deep Purple. Accept. Judas Priest. W.A.S.P. Motorhead. Saxon. Girlschool. Diamond Head. TNT. Alice Cooper. Iron Maiden.

Black Diamond har feiret sin singelsuksess med, vel "Black Diamond," med å gi ut samleplaten øh... "Black Diamond." På denne platen har de samlet det aller hardeste fra en glitrende tid med hard rock og heavy metal. Her tar vi en liten gjennomgang av gruppene som er representert på platen.

1. Black Diamond - Black Diamond

Dette er en coverversjon av KISS. Gruppen oppstod i 1973 i New York og ble startet av Peter Criss, Ace Frehley, Gene Simmons og Paul Stanley (forøvrig ikke deres virkelige navn...). De to sistnevnte medlemmene har hele tiden vært drivkraften i gruppen og har vært med fra start til nå. I februar 1974 kom deres debutalbum "KISS" som kom "helt" opp på 87.plass i USA. Ett år etter hadde gruppa gitt ut tre album og var det neste store i USA. Deres første live-album "Alive!" ble en supersuksess høsten 1975 og KISS var superstjerner. I 1977 ble KISS kåret til USAs mest populære band. I 1980 sluttet Peter Criss, to år senere (etter to album som ikke solgte like godt som de forrige) sluttet også Ace Frehley. I 1983 tok de av maskene og ga ut "Lick it up." I 1996 kom Frehley og Criss tilbake i gruppen og maskene kom tilbake. Etter den tid har KISS hatt flere farvel-konserter, turer og "siste"-plate enn mange andre grupper, men hvem klager?

Beste plater: Dressed to Kill, Alive!, Love Gun, Ace Frehley, Creatures of the Night, Lick it Up
Styr unna: Paul Stanley, Asylum, Hot in the Shade, Psycho Circus

2. Judas Priest - Breaking the Law

Judas Priest ble startet i 1970 i Birmingham i England, og ble kanskje et av de viktigste hardrockbandene fra 1975 til 1985. Uten at en ung Lars Ulrich hadde hørt på Judas Priest hadde han nok satset hardere på tennisen og mindre på trommene, og ergo ingen Metallica. Gruppen ble startet av K.K. Downing og Ian Hill. Tre år senere kom vokalist Rob Halford inn i bandet sammen med trommis John Hinch. Deres første plate kom i 1974, og het " Rocka Julla" uten at det førte til noe gjennombrudd. To år senere kom "Sad Wings of Desitny" som heller ikke ble en stor suksess. I 1977 fikk bandet en ny platekontrakt med CBS Records og ga ut "Sin after Sin, " og fikk suksess på turne i USA. Når de kom tilbake spilte de inn "Stained Class" som førte til et internasjonalt gjennombrudd sammen med blaten "Hell Bent for Leather" året etter. "British Steel" kom i 1980 og gikk rett inn på 3.plass på de britiske listene, mye på grunn av singelen "Breaking the Law." Etterhvert ble Judas Priest tatt igjen av årene, og når Rob Halford offisielt kom ut av skapet som homofil endte det med at bandet og sangeren gikk hver sin vei. Han ble erstattet av Tim Owens (som egentlig hadde sunget i et Judas Priest-hyllestband). Rob Halford har akkurat kommet tilbake til bandet og de vil dra ut på en verdensturne i 2004.

Beste plater: Hell Bent for Leather, British Steel, Screaming for Vengeance
Styr unna: Ram it Down, Jugulator, Demolition

3. W.A.S.P. - Wild Child

Blackie Lawless startet W.A.S.P. sammen med Chris Holmes, Randy Piper og Tony Richards og fikk rask suksess gjennom sine liveshow. Ikke rart siden de inneholdt en relativt avkledd kvinne på scenen og rått kjøtt kastet på publikum. Deres første EP ble også av en eller annen rar grunn offer for en del oppmerksomhet. Den het Animal (Fuck Like a Beast). I 1984 kom deres debutalbum med sanger som "I wanna be somebody" og "L.O.V.E. Machine." Oppfølgeren "The Last Command" inneholdt deres største hit, og kanskje beste sang, "Blind in Texas." Tipper Gore, konen til Al, brukte så et par år på å angripe W.A.S.P. sammen med Twisted Sister og Frank Zappa. Selv om Gore ikke fikk stoppet gruppen førte det i hvert fall til at deres neste album "Inside the Electric Circus" ble kjedelig, og ikke spesielt bra. Gruppa ga så ut "Headless Children," som slettes ikke var dårlig - men solgte skuffende. Lenge så "The Crimson Idol" ut til å bli deres siste album, men de har holdt det gående på flere mindre selskap med plater som "Kill Fuck Die" og "Unholy Terror."

Beste plater: W.A.S.P., Headless Children
Styr unna: Still Not Black Enough, Helldorado

4. Dio - Holy Diver

Når Ronnie James Dio fikk vite at han ikke lenger var ønsket i Black Sabbath startet han gruppen Dio (han hadde tidligere også sunget i Rainbow). Han tok med seg tidligere bassist i Rainbow Jimmy Bain, og eks-Black Sabbath trommis Vinny Appice. Deres debut ble "Holy Diver" og betydde suksess fra starten av. Gruppen fulgte opp med flere suksessfulle album: "The Last in Line," "Sacred Heart," "Dream Evil" og " Lock up the Wolves." Selv om på det siste albumet var det kun Ronnie igjen fra originalbesetningen. I 1992 tok han så en pause fra Dio og ble med igjen for å synge på Black Sabbaths album "Dehumanizer." Dio gir fortsatt ut plater, og besøkte også Norge høsten 2003.

Beste plater: Holy Diver, Dream Evil
Styr unna: Angry Machines

5. Deep Purple - Speed King

Deep Purple har vært igjennom flere musikkstiler, bandmedlemmer og berg-og-dalbaner enn de fleste grupper har klart å overleve. Gruppen ble originalt startet i 1968 i Hertford i England, og originalmedlemmene var Ritchie Blackmore, Rod Evans, Nick Stimper og Jon Lord. Gruppen ga ut " Shades of Deep Purple", en relativt poppete greie før de fulgte opp med "Book of Taliesyn" (kun i USA) like etter. Samme år kom også "Deep Purple" - som faktisk var deres tredje album. Like etter kom vokalist Ian Gilland og Roger Glover inn i gruppen og deres første virkelige rockealbum kom i "Deep Purple In Rock." Det startet også deres etterhvert store kommersielle suksess med album som "Fireball" og kanskje et av verdens beste livealbum "Made in Japan." I 1973 ble Ian Gillan sparket av Richie Blackmore og David Coverdale kom inn som sanger (jepp, han med Whitesnake). Etter deres neste plate sluttet Blackmore selv og startet Rainbow med Ronnie James Dio. I 1976 ble gruppen offisielt oppløst, men i 1984 gikk Blackmore, Gillan, Lord, Glover og Paice sammen igjen og laget "Perfect Strangers" - kanskje en av gruppens aller beste plater. Ian Gillan gikk ut igjen av gruppen i 1989, men kom igjen like senere. Richie Blackmore ga seg så ut i gruppens neste turne og ble erstattet av Joe Satriani. Deep Purple ga i 2003 ut platen "Bananas" som slettes ikke var dårlig, men deres siste album er "Final Concert." Så spørs det om det er sant.

Beste plater: In Rock, Fireball,. Made in Japan (live), Machine Head (gitt ut på rad i løpet av 1971 og 1972)
Styr unna: The Book of Taliesyn, Concerto for Group and Orchestra, Stormbringer, The Gemini Suite

6. Motorhead - Ace of Spades

Motorhead kommer fra London og ble startet i 1975. Prestesønnen Lemmy Kilmister hadde tidligere spilt i progrockbandet Hawkwind. Deres første plate kom i 1977 og het kun Motörhead. Det store gjennombruddet kom med "Bomber" i 1979 og ble fulgt opp med "OverkilL" og den etterhvert gigantiske "Ace of Spades." Deres livealbum "No Sleep 'Til Hammersmith" kom rett inn på nummer en. I 1982 forlot gitarist Clarke bandet, og deres neste plate "Another Perfect Day" ble ingen gigantsuksess. I 1984 gikk plateselskapet til Motorhead til rettsak mot gruppen og de fikk ikke gitt ut noe på to år før " Orgasmatron" - kanskje en av gruppens sterkeste plater. Lemmy og Motorhead er fortsatt aktive.

Beste plater: No Sleep 'Til Hammersmith, Orgasmatron, Overkill
Styr unna: March or Die

7. Saxon - Denim and Leather

Saxon var en av de første hardrockgruppene som slo igjennom stort, og ble nesten like fort glemt. De har to sterke album i "Strong Arm of the Law" og "Denim & Leather," men dessverre kan man godt glemme mye av det andre gruppen har gjort siden det. De har fortsatt å gi ut plater, men det er ikke av like stor kvalitet som de første utgivelsene. I sin tid var det kun Iron Maiden som var større en Saxon og etterhvert ble gruppen sammenlignet med Spinal Tap... noe som ikke er helt positivt. Likevel, " Dogs of War" fra 1995 er vel verdt å få med seg.

Beste plater: Strong Arm of the Law, Denim & Leather, Dogs of War
Styr unna: Rock the Nations, Desitny, Unleash the Beast, Diamonds and Nuggest, Rock'n Roll Gypsies

8. Diamond Head - Lightning to the Nations

Den kanskje mest kjente sangen til Diamond Head er "Am I Evil?" og kanskje mest av alt fordi Metallica har laget coverversjon av den. Det betyr ikke at gruppen manglet kvaliteter, det var heller fokus som var problemet. Deres første plate "Lightning to the Nations" fra 1981 var en svært god rockeplate, og i 1986 ga de ut "Behold the Beginning" som slettes ikke var dårlig (mest av alt fordi det var en samling av deres beste låter). Diamond Head er mest av alt gruppen som nesten var.

Beste plate: Lightning to the Nations
Styr unna: Borrowed Time, Canterbury

9. Accept - Balls to the Wall

I 1978 ble Accept startet i Tyskland Udo Dirkschneider og startet relativt elendig med debutalbumet "Accept" - kanskje gruppens svakeste album i karrieren. Oppfølgeren "I'm a Rebel" var heller ikke spesielt bra, og det var ikke før i 1983 med "Restless & Wild" at de virkelig slo igjennom og fikk stor suksess. I 1984 kom det glimrende albumet "Balls to the Wall" og året etter "Metal Heart." Alle album med både kommersiell og faktisk kritikersuksess over store deler av verden.Beste plater: Balls to the Wall, Restless & Wild, Metal Heart


Styr unna: Accept, Death Row, Steel Glow

10. TNT - Seven Seas

TNT er kanskje et av de musikalsk beste bandene i heavy metal-sjangeren, ikke minst på grunn av gitarist Ronni Le Tekro. Dag Ingebritsen var opprinnelig vokalist, men ble erstattet med amerikanske Tony Harnell etterhvert. (Som ble kalt Tony Hansen på det første albumet). I 1984 kom "Knights of the New Thunder", som deres første internasjonale album og ble fulgt opp med "Tell no Tales" i 1987 og "Intuition" i 1988. TNT er igjen plateaktuelle i år.

Beste plater: Knights of the New Thunder. Tell No Tales
Styr unna: Realized Fantasies

11. Girlschool - Race with the Devil

Det første kvinnelige hardrockbandet ble startet i 1978 i England (eller det første med en viss suksess). Debuten kom i 1980 med "Demolition," mens sangen på Black Diamond-platen er tatt fra "Race with the Devil " som kom i 1986.

Beste plate: Take A Bite
Styr inna: Running Wild, Screaming Blue Murder, Play Dirty

12. Paul Di'Annio - Wratchild

Se Iron Maiden (forøvrig platens svakeste og mest bortkastede nerdemetal-kutt)

13. Black Sabbath - Iron Man

Å følge med på alle som har spilt i Black Sabbath er ikke lett, men her kan du få en viss oversikt om du har lyst. Gruppen har også gitt ut en haug med plater. De ble startet i 1969 i Birmingham og er kanskje det bandet som man virkelig kan peke på som Hardrockens gudfedre. Vi vil ikke engang prøve å skrive om deres mangeomfattende historie her. Det finnes utallige bøker du bør lese, men her er en kort versjon.

Beste plater: Black Sabbath, Paranoid, Masters of Reality, Vol. 4, Sabbath Bloody Sabbath, Sabotage, Heaven & Hell, Headless Cross
Styr unna: Never say Die!, TYR, Forbidden

14. Alice Cooper - Prince of Darkness

Alice Cooper var originalt et band, men frontfiguren i bandet tok etterhvert bandnavnet som sitt eget. Allerede i 1969 kom bandets første plate, Pretties for You, og i 1971 kom deres første virkelig gode album "Love it to Death." Dette ble fulgt opp av klassikere som "Killer," " School's Out," "Billion Dollar Babies" og "Welcome to my Nightmare." Etterhvert kom dessverre en del middels plater før Alice virkelig kom tilbake i 1989 med "Trash" (det er her du finner Poison).

Beste plater: Se over
Styr inna: Alt mellom 1976 og 1982, samt Prince of Darkness

(Ja, de valgte feil sang i denne samlingen)

15. Rainbow - Long Live Rock'n Roll

Se Dio og Deep Purple.

16. Iron Maiden - The Number of the Beast

Les Dyrets Historie her

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar