Gå til sidens hovedinnhold

Her er framtidstelefonen

Nokia 7600 har et sært design, og støtte for UMTS. TV 2 Nettavisen har testet en av framtidens telefoner.

Dette er definitivt en av de særeste telefonene vi har hatt mellom fingrene rent designmessig. Den ovale formen fungerer derimot overraskende bra, og ligger godt i hånda både når du tar bilder og skal ringe.

Formen er kul, men undertegnede synes knappene og dekslet gir litt for mye plastikkfølelse. Nå skal det legges til at telefonen vi hadde til test hadde en ganske gyselig brunfarge på dekselet, som sikkert ikke bidro til den estetiske helheten.

Foreløpig bare GSM
Siden ingen av de norske operatørene har et 3g-nett oppe og kjører ennå – Telenor har planer om å lansere til sommeren – er 7600 testet som en vanlig gsm-telefon.

Om designet er nytt, er menysystemet det samme gamle og velkjente fra Nokia. Riktignok har ikonene fått seg en liten puss, ellers er enkelheten i manøvrering fortsatt der for dem som liker menysystemet.

Telefonen er stappfull av funksjoner og applikasjoner, med mp3-spiller, Blåtann-støtte, infrarød port, wap 2.0-leser, Java og VGA-kamera.

Særlig den innebygde mp3-spilleren falt i smak, men når telefonen har et minne på bare 29 MB – og dette skal deles mellom mms, e-post, sms, kontakter, bilder og musikk – kan det bli litt lite plass. Det er derfor merkelig at Nokia ikke har kjørt på med plass til et MMC-kort.

(For oss vanlige dødelige står MMC for multimedia memory card og er bitte små minnekort som brukes i små apparater, særlig mobiltelefoner, for å få mer minne.)

For å enkelt kunne overføre mp3- og andre filer, synkronisere kontakter og e-post og så videre, kommer 7600 med en usb-kabel og ekstra programvare for overføring av musikk.

Installasjonsproblemer
Her var det mine problemer begynte. Som i de fleste tilfeller lønner det seg å installere drivere før du kobler til dingsen via usb-kabelen.

Med andre ord, sett i CD-platen og installer alt av programvare før du faller for fristelsen å koble til mobiltelefonen. Ingen problemer med den biten - for de av oss som leser bruksanvisningen.

Men midt under installasjonen ringer telefonen. I bruksanvisningen advares det mot å ta imot innkommende anrop under installering, men det er nå en gang vanskelig å sikre seg mot at noen ringer deg på et spesifikt tidspunkt dersom du har flere enn fire venner og ei tante.

Selv om anropet ikke ble besvart, var dette tydeligvis nok til å ha skapt problemer i installasjonsprosessen. PC-en kjente ikke igjen telefonen, og ingen filer ville la seg overføre.

Etter å ha avinstallert og reinstallert flere ganger, fungerte koblingen fortsatt ikke. Til slutt ga jeg opp og installerte programvaren på en annen PC – mens jeg krysset fingrene for at ingen skulle ringe under prosessen.

Denne gangen fungerte prosessen, og overføring av filer og synkronisering gikk helt fint.

3g-funksjonene
Nokia er en av de få produsentene som har bestemt seg for å lansere 3g-telefoner før UMTS-mobilnettet er oppe, og ære være dem for det.

Telefonene kommer et begrenset opplag, og skal først og fremst gjøre publikum kjent med mulighetene som ligger i de nye terminalene.

7600 er rettet mot ungdomsmarkedet, og de designbevisste. Det gjør at når UMTS-nettet endelig kommer opp om en 6-8 måneder, har ikke 7600 alle de funksjonene som mer avanserte 3g-telefoner har.

Fordi telefonen ikke har et kamera som er rettet mot deg, er videotelefoni utelukket, og en skikkelig e-postklient hadde heller ikke vært å forakte. Men 7600 har i alle fall mulighet til å streame video fra nettet.

Med en pris på 5.400 kroner er dette ingen billig telefon fra Nokia. Er du opptatt av å ha det siste, og vil være først ute når 3g-nettet endelig kommer opp er det kanskje verdt prisen. Vi andre venter kanskje litt til.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin