Den tidligere nyhetsoppleseren Kari Lake var blant de mest profilerte republikanske kandidatene som var håndplukket av ekspresident Donald Trump til mellomvalget 2022.

Lake stilte som kandidat i guvernørvalget i Arizona mot demokraten Katie Hobbs. Etter flere dager med fintelling har amerikanske medier omsider utropt Hobbs som vinner av guvernørvalget natt til tirsdag norsk tid.

Arizona er en av de viktigste vippestatene og vil trolig spille en betydelig rolle i presidentvalget i 2024, skriver Associated Press.

Les også: Medier: Nederlag for Trump-støttet guvernørkandidat i Arizona

Lake, som aldri anerkjente resultatet av presidentvalget i 2020, truet blant annet med å forby poststemmer i delstaten dersom hun ble valgt til guvernør, skriver Reuters. Hun er en av mange såkalte valgfornektere som kom tapende ut av mellomvalget.

– Dette var antakelig den kandidaten blant disse valgfornekterne som har fått mest nasjonal oppmerksomhet. Hun var såpass modellert etter Trump og var så tydelig på sin motstand av valgresultatet i 2020, så sånn sett var det veldig viktig og signifikant at hun tapte, sier rådgiver i den liberale tankesmia Civita, Eirik Løkke, til Nettavisen.

– Hvis hun hadde vunnet, kunne hun ha påvirket hvordan valget i Arizona skulle bli gjennomført i 2024, og med tanke på alt hun har sagt og gjort, er det alt annet enn tillitvekkende, sier Løkke.

Les også: Demokratene beholder flertallet i Senatet etter at Cortez-Masto vinner i Nevada

Lake er en hissigpropp som gikk til krig mot de tradisjonelle mediene under valgkampen, og varslet at hun ville bli deres «verste mareritt» dersom hun ble valgt til guvernør. Flere amerikanske medier ga henne etter hvert tilnavnet «Trump i hæler».

Spydig hevn

Republikaneren Liz Cheney, som ble presset ut at partiet etter at hun gikk imot Trumps løgner om valgfusk, postet en svært sarkastisk melding til Lake på tirsdag.

Cheney har nemlig stått bak en massiv TV-kampanje for å advare innbyggerne i Arizona mot Lake. I forrige måned postet Lake et sarkastisk tilsvar til Cheney på Twitter, der hun takket for all oppmerksomheten i brevform. Lake hevdet at TV-kampanjen virket mot sin hensikt, og at den bare økte oppslutningen hennes.

«Tusen takk for ditt sjenerøse bidrag til min valgkamp. Dine TV-reklamer som oppfordrer innbyggere i Arizona til ikke å stemme på meg, virker bare mot sin hensikt. Våre donasjoner skyter til værs, og hjemmesiden vår krasjer nesten på grunn av all trafikken med folk som oppsøker mer informasjon om min Arizona Først-plan og for å slutte seg til vår historiske politiske bevegelse,» skrev Lake.

Les også: – DeSantis kan fortsatt bli tygget opp og spyttet ut av Donald Trump

Lake hevdet videre i samme brev at Cheneys framstøt ville bare øke oppslutningen hennes med hele ti prosentpoeng.

«Ville bare takke deg igjen for at du øker oppslutningen til valgkampen min. Nyt din ufrivillige avgang i politikken. Jeg vet at Amerika vil sove bedre vel vitende om at nok en krigshisser er ute av politikken,» avsluttet Lake.

«Bare hyggelig, @KariLake» svarte Cheney på sarkastisk vis natt til tirsdag.

Meldingen til Cheney har i skrivende stund (tirsdag formiddag) generert over 48.000 retweets og 350.000 likes.

Flere aksepterte valgnederlaget

The Washington Post har fulgt tett med på 46 valg der såkalte valgfornektere har stilt som kandidat i mellomvalget 2022. Kun en håndfull av dem kom seirende ut.

Valgfornektere har også mistet valget i flere avgjørende nøkkelstater.

– En annen viktig ting i denne sammenheng, er at mange av disse valgfornekterne faktisk har innrømmet valgnederlag. Noen av de mest sentrale er Mehmet Oz i Pennsylvania, Tudor Dixon i guvernørvalget i Michigan og Tim Michels i guvernørvalget i Wisconsin. Det at de har vist vilje til å akseptere valgnederlaget, er kanskje det absolutt viktigste, sier Løkke.