Gå til sidens hovedinnhold

Her er Oslo-imam på minnemarkering for terrorist

Reagerer på at imam støtter pakistansk terrorist.


Den Oslo-baserte imamen Nehmat Ali Shah (58) skal i helgen ha deltatt på en minnemarkering for terroristen Mumtaz Qadri i Pakistan.

Det var fagbladet Journalisten som først omtalte saken.

Shah leder Norges største moské - Central Jamaat Ahle-Sunnat på Grønland i Oslo. Han ble et kjent ansikt for mange da han i 2014 ble knivstukket like i nærheten av moskéen.

Terroristen Mumtaz Qadri ble i februar henrettet i et pakistansk fengsel etter at han i 2011 tok livet av guvernør Salman Taseer - som han arbeidet som livvakt for - med 28 skudd på høylys dag.

Les også: Oslo-demonstrasjon til støtte for pakistansk drapsmann

- Sirkuset fortsetter

Taseer var en omstridt mann fordi han kjempet for å reformere Pakistans strenge blasfemilover. Qadri ble hyllet som en helt av sine islamistiske støttespillere for mordet.

Da han i helgen ble hedret under en minnemarkering i Pakistan, dukket altså Oslo-imamen Shah opp.

Osloborger og muslim, Waqas Sarwar, reagerer på imamens deltakelse.

- Sirkuset fortsetter. Med på denne minnemarkeringen var ingen andre enn imamen fra Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland, skriver han på Facebook.

Les også: Voldsomme og mektige krefter mente at Qadri burde ikke blitt siktet eller dømt i en rettsal

- Ikke vis støtte til terrorister

Videre viser han til en invitasjon til et seminar for unge muslimer hvor det etterspørres hva de forventer av moskeen.

- Siden denne moskeen er så opptatt av å høre hva unge muslimer forventer av dem, så formulerer jeg følgende: Ikke vise støtte til terrorister, verken skjult eller offentlig. Verken i Norge eller i Pakistan.

Sarwar har selv ingen tilknytning til Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland, annet enn at han har vært der noen ganger.

- Hvordan skal samfunnet få tiltro

Sosiolog, artist og skribent Kjetil Rolness reagerer også på imamens deltakelse.

- Det holdt ikke å holde tale under demonstrasjonen i Oslo, altså. Han måtte ned selv for delta. Hvordan skal det norske storsamfunnet få tiltro til muslimenes evne til å slukke brannen i eget hus, hvis de ikke greier å avskilte denne mannen som ideologisk leder? Han er jo ikke akkurat en nykommer, skriver Rolness på Facebook.

- Moskeen tar sterk avstand fra det

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med imam Shah, men uten å lykkes.

Styreleder ved moskeen, Ghulam Sarwar, bekrefter at imamen er i Pakistan, men at han ikke vet noe om at han har deltatt på minnemarkeringen.

- Jeg vet ikke om han har vært med på det, det må nesten han svare for. Men moskeen tar sterk avstand fra dette, sier Sarwar til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken