(NA24): Den 27. januar 1926 demonstrerte den skotske oppfinneren John Logie Baird for første gang verdens første virkelige televisjonssystem offentlig.

John Logie Baird
Baird ble født 14 august 1888 i kystbyen Helensburgh, nordvest for Glasgow. Som ung gutt laget Baird blant annet en elektrisk telefon og en bensindrevet generator i bakgården for familien. Det sistnevnte førte til at huset familien bodde i var det første som hadde elektrisitet i Helensburgh.

På skolen ble han likevel beskrevet som «veldig treg,» og «på ingen måte noen som lærer ting raskt.» Likevel klarte han i 1914 å få en utdannelse som elektrisk ingeniør. Han brukte åtte år på utdannelsen, og startet så på Glasgow University for å få en Bachelor-grad. Dessverre for Baird brøt første verdenskrig ut, og fikk aldri tatt utdannelsen.

Allerede som femtenåring begynte Baird å eksperimentere med tv-teknologi. Et forsøk på å viderebringe fotografier til et annet medium førte til han brente sine hender, noe som plaget ham resten av livet. Når han så startet på sin utdannelse eksperimenterte han videre med det som i 1922 ble til en ide om å bruke mekanisk skanning av bilder.

Baird valgte et system som var funnet opp av tyskeren Paul Nipkow i 1884 og i 1924 fikk han hjelp av Victor Mills og Norman Loxdale til å begynne å produsere verdens første tv-apparat.

Høsten 1925 klarte Baird for første gang å vise fram bilder fra sitt apparat og viste oppfinnelsen fram offentlig 27. januar 1926.

I 1928 stod Baird bak de første signaler sendt over atlanteren og i 1931 den første livedekningen av et sportsarrangement.

Senere stod han bak store nyvinninger innenfor kino, 3D, fargefjernsyn, stereolyd, kodespråk for det militære og radarteknologi.

Systemet kalte han «televisor», og apparatet brukte mekanisk roterende disker som skannet bevegelige bilder til elektroniske impulser. Informasjonen ble så sendt med kabel til en skjerm hvor det ble vist i svært lav oppløsning i lyst og mørkt.

Verdens første tv-program var hodene til to marionettdukker som beveget seg.

Hvem var først?
Etter at Vladimir Zworykin utviklet Iconoscope, bilderøret som etterlignet menneskets øye og amerikaneren Philo T. Farnsworth klarte å konvertere et fotografi til et elektronisk bilde delt opp i linjer samtidig som Baird utviklet et system for å sende tv-signaler over kortbølger var det klart for virkelige tv-signaler.

Tyskland og Storbritannia har lenge kranglet om hvem som var først med tv.

Faktum er at det første tv-programmet ble sendt i Berlin i 1935, men BBC i Storbritannia var verdens første tv-kanal som virkelig sendte programmer. BBC startet i 1936, og samme år viste tyskerne de olympiske lekene i sitt hjemland.

Tre år senere kom amerikanerne på banen og på New York World Fair ble de første amerikanske tv-programmene sendt. Ikke overraskende ble det slutt på utviklingen av tv i Tyskland og Storbritannia de neste seks årene og mye av utviklingen av tv skjedde i USA.

Fargefjernsyn i 1941
Allerede i 1941 ble de første fargesendingene testet i USA, selv om det skulle ta tolv år før det ble virkelige sendinger.

Samme år som FN ble opprettet, 1948, kom den første europeiske standarden for tv-signaler (625 linjer og 25 frames per sekund), mens NTSC - den amerikanske standarden ble vedtatt i 1954 - 13 år etter at den ble foreslått.

Kabel-tv ble introdusert i USA i 1948 i Pennsylvania for å kunne sende signaler ut til mer grisgrendte strøk hvor man ikke kunne bygge ut antenner. Muligens noe ironisk siden det nå er den motsatte situasjonen for folk flest når det gjelder kabelsendinger.

Den viktigste oppfinnelsen
For alle sofagriser kom den viktigste oppfinnelsen i 1956 da Robert Adler demonstrerte den første virkelige fjernkontrollen.

Selskapet bak den het Zenith Radio Corporation, og kontrollen ble kalt «Zenith Space Command.» De hadde allerede i 1950 kommet med «Lazy Bone» hvor man kunne skru av og på apparatet uten å måttte bevege annet enn fingrene.

De første fjernkontrollene var svært dyre og man måtte regne med å betale tretti prosent ekstra for apparater med «Zenith Space Command. » Mannen bak kontrollen, Robert Adler, har totalt 180 patenter for forskjellige elektroniske dibbedutter.

Det største øyeblikket
Den amerikanske History Channel kåret i 1999 århundrets viktigste tv-øyeblikk, og på en klar førsteplass kom månelandingen.

På en andreplass var debatten mellom Nixon og Kennedy i 1960, den første gangen man delte opp et tv-bilde som viste signaler fra to kameraer.

Seks hundre millioner mennesker så den første månelandingen direkte på tv.


Video
Den første videospilleren ble introdusert av Sony i 1976, men den ble senere erstattet av først vhs og nå dvd. Beta brukes fortsatt i tv-produksjon verden over.

HD-TV, en nyhet?
De aller fleste har i dag fått med seg hd-tv, og beskjeden om at dette er framtiden. Faktum er at NHK allerede i 1981 viste fram den første High Definition-tv-en i verden. Femten år senere ble de første hd-signalene godkjent for distribusjon i USA.

Den norske historien
De første norske prøvesendingene ble startet i 1954, 19 år etter at de første sendingene hadde startet i Tyskland. Det tok seks år før sendingene ble offentlig tilgjengelig. I 1975 begynte NRK å sende i farger, og fram til 5. september 1992 var NRK eneste norske TV-kanal som var allment tilgjengelig.

Se karusell over klassiske annonser for TV nederst i denne artikkelen

Les de viktigste nyhetene på NA24.no

(Kilder: History Channel, About.com, Encyclopedia Britannica, The Herald, Scottish Heritage, NRK.no, Sony.com)