Gå til sidens hovedinnhold

Her er Vallas versjon

«Jeg forsøker å beherske meg, får et lite tilløp til panikk». Gerd-Liv Valla forteller historien om da hun falt som LO-leder.

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla troppet mandag opp på Cappelens boklansering for å legge frem sin egen versjon av historien om hennes fall fra maktens tinder.

Valla leste opp utdrag fra den delen av boken «Min historie» som handler om dagen da Ingunn Yssen gikk ut i VG og fortalte om den opprivende konflikten mellom de tidligere venninnene.

Kastet krykkene
«Jeg forsøker å beherske meg, får et lite tilløp til panikk», leser Valla om dagen det ble kjent at LO-sekretariatet nedsatte et utvalg for å granske Yssen-saken.

Til tross for at hun har vært sykemeldt siden hun gikk av som LO-leder, var det en kampklar Valla som møtte offentligheten igjen.

- Nå er det bare noen dager siden jeg kastet krykkene, sier Valla til Nettavisen. Hun er nå på bedringens vei, og håper på å bli helt frisk.

- Nå er jeg opptatt av at akilleshælen skal bli bra slik at jeg kan gå turer i marka, sier hun optimistisk.

- Redd
Hun retter sterk kritikk mot Fougner-utvalgets håndtering av saken.

«Det opprettes hemmelig tipstelefon, det minner om angiveri. I tillegg skal de gjennomføre hemmelige intervjuer. «Hva er dette?» tenker jeg», leser hun fra boken.

Jan Fougner, lederen av granskingsutvalget som senere slaktet hennes håndtering av saken, skremte henne.

«Jeg blir redd når Fougner snakker. Tonen er skarp», skriver Valla.


Skriver selvbiografi
«Min historie» vil bli utgitt til høsten.

- Nå er det bare finpuss som står igjen før den er helt ferdig, sier Valla.

Hun avslørte mandag at hun også er i full gang med å skrive en selvbiografi.

- Den skal handle om alt fra studentpolitikken, kvinner og lavtlønnsyrker, og tiden hos Gro (Harlem Brundtland, red.anm), sier Valla.

- Gruer du deg til reaksjonene på denne boka?

- Ingen ting kan overgå den mediestormen jeg har vært gjennom. Nå ser jeg fram til å fortelle min historie, fortalte Valla, som avviser at bokskrivingen har vært terapi.

- Jeg har bare vært opptatt av å skrive en ærlig bok, sier hun.

Kritisert for å skrive bok
«Min historie» handler om tiden etter at Ingunn Yssen gikk ut i VG og sa hun hadde blitt mobbet av daværende LO-leder Gerd-Liv Valla. Oppslaget skapte stor furore, og endte med at Valla trakk seg fra sitt verv. Hun har siden vært sykmeldt på grunn av en operasjon i akilleshælen og ryggskader.

Valla fikk sterk kritikk for å skrive bok mens hun var sykemeldt, og Høyre-leder Erna Solberg gikk i bresjen for at dersom Valla var frisk nok til å skrive bok, burde hun også være på jobb.

Også arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen kom på banen og uttalte at det kan være i strid med regelverket at Valla skriver bok samtidig som hun er sykmeldt.

Skrev fra sykesenga
I en pressemelding sendt ut av Cappelen i mai slo den tidligere LO-lederen tilbake.

- Vallas innsats i bokprosjektet hittil har vært å lese inn notater på diktafon. Dette har hun har gjort liggende, begrenset til ca. 15 minutters innsats per dag, og dette er fortrinnsvis gjort på kveldstid, stod det i pressemeldingen.

Ifølge informasjonssjef i LO, Jenny Ann Hammerø, er arbeidsforholdet til Valla klarert med LO.

- Alle forhold som berører Gerd-Liv Vallas vilkår i LO framover, er avklart i full forståelse med henne selv. Således har Gerd-Liv Valla fått etablert hjemmekontor etter eget ønske.

LO ville ikke kommentere Vallas bokprosjekt da det ble kjent tidligere i år.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken