Gå til sidens hovedinnhold

Her faller boligprisene

Rentene stiger og selgerne senker sine prisantydninger.

LONDON (NA24): I følge ferske tall fra Hometrack, som har innhentet tall fra omsetning og fra flere hundre eiendomsmeglere, falt verdien på boliger i juni i 17 av 32 distrikt (boroughs). I tre områder var verdien omtrent som i mai, mens det i seks områder kun ble notert en mindre prisøkning.

Ny trend
Det er først og fremst den prisen selgerne forlanger som er redusert fra mai til juni og som gjør den nye trenden interessant å følge med på fremover. I følge tall fra Rightmove, Storbritannias største webside for boligomsetning, var det bare velkjente områder som Westminster, Kensington, Camden og Richmond som fortsatt har stigning i boligprisene med en økning på hele 7,4 prosent hittil i år.

Den nye trenden forteller i klartekst at i 17 av Londons 32 distrikter, inkludert områder med de mest oppblåste postkoder, har huseiere som vil selge fått varsel om at de må senke sine forventninger. Og de som fortsetter å holde seg til tidligere prisnivå vil mest sannsynlig bli skuffet.

Foretrekker hus
I Storbritannia som helhet har trenden de siste måneder vært stagnasjon eller nedgang i priser på leiligheter, mens prisnivået på hus stort sett har holdt seg stabilt. Årsaken er at det over hele landet er blitt bygget titusener av leiligheter og at det markedet er mettet. På den andre siden viser trenden at folk helst vil bo i hus med hage og ikke først og fremst ønsker seg leiligheter.

Ekspertene er enige om at det er lettere å få til en god handel, det vil si en prisreduksjon 2-3 prosent, når det gjelder leiligheter enn for hus. Men i den historiske bydelen Greenwich er det nå et hus med to soverom til salgs i et idyllisk område for 8,7 millioner kroner, en prisreduksjon på 600.000 kroner. Et par andre huseiere i samme område har redusert salgsprisen med 300.000 til 350.000 kroner i løpet av den siste måneden for hus som i utgangspunktet kostet 4,5 – 5 millioner kroner.

Lånerenten opp
Går vi tilbake til mai var det ingen tegn til reduksjon i boligprisene i London, men i 16 av Londons 32 distrikter var økningen i boligprisen da på mindre enn en prosent. Mye av utviklingen vil være avhengig av rentenivået. I forrige uke økte renten i Storbritannia, men neppe nok til at boligprisene vil falle drastisk, tror ekspertene.

Uansett hva som skjer vil det være vinnere og relativt sett noen som taper. I London kommer det fortsatt an på hvor man har investert og om det er i leilighet eller hus.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis