Vi skal ikke så mange årene tilbake før det å ha bredbånd var ansett som en stor luksus. I dagens samfunn er det derimot nærmest utenkelig å ikke ha tilgang til en høyhastighetslinje til internett. Internett har rett og slett blitt for viktig, og ikke minst tungt, til at det å benytte tradisjonelt modem er en tilfredsstillende løsning.
Men selv om bredbånd etter hvert har blitt vanlig, er det ikke slik at priser og hastigheter på bredbånd har blitt standardisert. Selv om det er stor konkurranse i markedet, er prisforskjellene enorme, og i enkelte tilfeller er det nærmest et grotesk misforhold mellom pris og ytelse.
LES OGSÅ:Hvor bredt bredbånd trenger du
Opplastingshastighet lider
Bredbåndsrevolusjonen i Norge begynte langt på vei med utbyggingen av ADSL, og dette produktet har satt sine spor i markedet.
Fordi teknologien gjør det mulig å tilby langt høyere nedlastingshastigheter enn opplastingshastigheter (såkalte asymmetriske hastigheter), har vi i dag et bredbåndsmarked der de aller fleste aktørene har en løsning der du får lavere opplastingshastigheter enn nedlastingshastigheter – uavhengig om den bredbåndsteknologien du benytter har denne begrensningen.
Det er ytterst få som tilbyr bredbånd i dag med høyere opplastingshastigheter enn 1,5 megabit.
Tregt å laste opp filer
Dette betyr ikke noe særlig for deg når du skal surfe på nettsider, laste ned filer, se video og lignende, men gir store begrensninger hvis du skal laste opp filer til nettet.
For eksempel går det relativt tregt å laste opp bilder hvis du skal fremkalle disse, eller hvis du skal laste opp video til YouTube – eller du skal sende e-post med store vedlegg.
Skal du velge bredbånd kan det ofte være vel så viktig å velge basert på opplastinghastigheten, som på nedlastingshastigheten.
Det du egentlig bør velge
Det finnes noen hederlige unntak, og leverandørene av internett gjennom fiber står for det største unntaket. Selskaper som Lyse, og deres samarbeidspartnere, tilbyr veldig raske nettlinjer med enten lik opp- og nedlastingshastighet, eller i det minste betydelig raskere opplastingshastigheter enn tradisjonelle ADSL-linjer.
Hvis du har tilgang til et slikt abonnement, som ofte også leveres i pakker med IP-telefoni og bredbånds-TV, vil det i de aller fleste tilfellene gi deg det aller beste tilbudet til en veldig rimelig penge.
Dessverre er disse løsningene utilgjengelig for de aller fleste av oss, og en blir prisgitt de normale, landsdekkende aktørene. Det betyr primært ADSL- og kabelleverandører.
Sammenlignet de største
Vi har samlet inn tilbudene til Telenor, NextGenTel, Get, Canal Digital, Tele2, Start, Combitel, DirectConnect og Ventelo. Vi gjør oppmerksom på at det også finnes en del lokale aktører som kan tilby meget gode priser som ikke er med i oversikten. Tafjord Mimer er et slikt eksempel på et selskap tilbyr meget gode priser lokalt, og høyere priser landsdekkende.
Det finnes også leverandører av internett over radiobølger, som ICE og 3G/Turbo-3G. Hastighetene her er såpass ustabile at vi har valgt å utelate dette fra oversiktene. Prisene er uansett såpass stive at de ikke kan hevde seg blant de beste tradisjonelle bredbåndsløsningene.
Vær også klar over at enkelte fagforeninger, borettslag og ikke minst studenter i mange tilfeller har egne tilbud eller gode rabatter.
Billigst mulig bredbånd
Det finnes flere aktører som tilbyr bredbånd til under 200 kroner i måneden. Aller billigst er Start som har et abonnement for 175 kroner i måneden. Hastighetene på dette er dog eksepsjonelt dårlig. En nedlastingshastighet på 480 kilobit (brutto) og 192 opplastingshastighet kan knapt kalles bredbånd.
I denne prisklassen er Gets S-abonnement det klart beste. Abonnementet koster 195 kroner i måneden og gir nedlastingshastighet på 1250 kilobit, og opplasting på 750 kilobit. Også Canal Digital har et brukbart abonnement i denne prisklassen til 197 kroner, men med en nedlastingshastighet på 750 kilobit, og det samme opp.
NextGenTel er selskapet å satse på hvis du trenger ADSL. Deres abonnement koster 199 kroner, og gir deg hastigheter på 750/250.
Minimum to megabit
To megabit har tidligere vært diskutert som en minimumsgrense for å bli definert som bredbånd. Dette gir deg nedlastinghastigheter på rundt 0,25 megabyte per sekund. Dette gir deg også en garantert rask nok linje til web-tv-løsningene til NRK og TV 2 som er på henholdsvis 900 og 1300 kilobit.
Her er det NextGenTel som gir det billigste tilbudet med en linje på 2000/300 til 270.
Gets M-tilbud er likevel et mye bedre tilbud til bare ni kroner ekstra. Her får du 3500/750 hastighet hvis du har kabel-tv fra selskapet.
Seks megabit og mer
Seks megabit har blitt et slags magisk punkt, både fordi det er en hastighet som er mer enn god nok til det aller meste, samtidig som det er den normale maksimale hastigheten du vil oppleve på en tradisjonell ADSL-linje. ADSL har en teoretisk hastighet på opp mot åtte megabit, men det er få som vil oppleve slike hastigheter.
Den billigste leverandøren er Get som med sitt L-abonnement på 6500/1000 til 379 kroner er den klart billigste. ADSL 2-løsningene fra Ventelo og Telenor på opp til 20 megabit ned til 399 er også ekstremt gode alternativer, og det gir seg da også selv hva du bør velge hvis du ønsker hastigheter høyere enn seks megabit.
De fleste aktørene opererer med både etableringsavgift og bindingstid. Bredbånd fra Get og Canal Digital forutsetter at du har kabel-tv fra selskapene, mens for ADSL-løsninger påløper det som regel en ekstra avgift hvis du ikke har fasttelefon.
Post- og teletilsynets nettsider Telepriser.no kan også hjelpe deg med å finne det beste tilbudet for deg på det lokale plan, men inneholder ikke alle fibertilbudene.
Oversikt over tilbudene til de største aktørene finner du under.
