Gå til sidens hovedinnhold

Her går prisene i været

Norsk selskap kjøpte 800.000 kvadrat med tomt på billigsalg i Romania. Nå skal de bygge 1500 leiligheter i året.

Det norske selskapet RomReal Ltd har siden 2004 kjøpt opp billige tomter i Romania. RomReal sitter på en tomtebank på totalt 800.000 kvadratmeter med tomt fordelt rundt om i Romania. Disse har selskapet kjøpt på billigsalg i forhold til dagens priser.

NA24 - din næringslivsavis

Nå vil de inn på den nye markedsplassen Oslo Axess.

- Nå er snart første road show over. Responsen har vært meget bra, og vi ser frem til å bli tatt opp på Oslo Børs i begynnelsen av juni, sier den nyansatte sjefen i RomReal, Petter Salomonsen, til NA24.

Om alt går etter planen vil børsstyret førstkommende torsdag godkjenne søknaden fra RomReal om å bli tatt opp på Oslo Axess.

Selskapet er ifølge Salomonsen verdsatt til rundt 1,2 milliarder kroner og de er i innspurten av å hente inn de siste 400 millioner kronene.

Tomt på billigsalg
Tomtemassen selskapet rår over i dag kan huse mellom 10.000 og 15.000 leiligheter, avhengig av størrelsen på leilighetene og friarealet rundt.

- Vi regner med å kunne bygge 1500 leiligheter i året, kanskje mer, så vi har tomter nok de nærmeste årene, sier Salomonsen.

RomReal-sjefen, som er tidligere Linstow-direktør, regner med å få 2,5 ganger verdien om de skulle solgt i dag.

Selskapet har først og fremst siktet seg inn på tomter i hovedstaden Bucuresti, havnebyen Constanta og byen Brasov.

Selv om selskapet sitter på en betydelig tomteportefølje, vil de fortsette å sikre boligtomter av strategisk betydning både i de tre byene de allerede er i samt områdene rundt.

Boligprisene til himmels
Boligprisene i Romania har steget til himmels de siste årene. I dag regner man med rundt 20 prosent økning i året, spesielt i hovedstaden og andre storbyer.

- Om man skal kjøpe en leilighet midt i smørøyet av Bucuresti må man regne med 30.000-40.000 norske kroner per kvadratmeteren. Det er nesten Oslo-priser, sier Salomonsen.

Til tross for skyhøye boligpriser koster det knapt 5.000-6.000 kroner kvadratmeteren å bygge leiligheter.

- Tomteprisen er omtrent 50 prosent av totalprisen, så jeg er glad vi allerede har skaffet oss en betydelig tomtebank, det er gull verdt, sier han.

Stor boligmangel
I likhet med mange av de andre østblokk-landene er byene i Romania fylt med gamle boligblokker fra kommunisttiden. Folk bor smått og trangt, noe som har ført til en etterspørselsboom på nye leiligheter.

- Gjennomsnittet per hode er 14 kvadratmeter i boareal. Det er svært lite og vi merker nå en voldsom etterspørsel etter nye store og moderne leiligheter, sier han.

Flest briter
Det norske selskapet i Romania har flest britiske investorer på eiersiden med MGL Invest Ltd. som største eier. Men også norske investorer er dypt inne i selskapet.

Elin Odfjell, kona til Abraham Odfjell som igjen er svigerfaren til selskapets styreleder Kjetil Grønskag, eier 8,5 prosent av selskapet. I tillegg kommer Anders Wilhelmsen og Bengt Kristian Wilhelmsen, som sitter på en noe mindre andel.

I tillegg er banker som SEB Privatbank, Morgan Stanley og Danske Bank inne på primæreiersiden.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser